Kiedy tylko pojawiają się pierwsze kurki, robię pyszny sos do makronu. Obiad w pół godziny

Dodano:
Makaron z kurkami Źródło: Shutterstock / Richard Semik
Kremowy, mocno grzybowy i do tego łatwy do zrobienia. Ten sos do makaronu zrobisz ekspresowo, a gwiazdą dania są aromatyczne kurki.

Pieprznik jadalny, popularnie zwany kurką, to jeden z najbardziej charakterystycznych grzybów. Ja do tego dodam: jeden z najsmaczniejszych. Kiedy tylko zaczyna się sezon na kurki, makaron z sosem kurkowym jest jednym z tych dań, które robię najczęściej. Przepis jest bardzo prosty. U mnie takie danie jest najczęściej obiadem, ale może być również kolacją.

Jak zrobić makaron z kurkami?

Najbardziej pracochłonna część przygotować to odpowiednie oczyszczenie kurek. Należy je dobrze opłukać, aby pozbyć się drobinek piasku, a potem osuszyć. Tak przygotowane można wrzucać na patelnię. Do kurek obowiązkowo dodaj masło (teoretycznie można je pominąć, jednak połączenie grzybów z masłem to prawdziwe niebo w gębie). Na patelni ląduje jeszcze cebulka, a kiedy ta się zeszkli, można dodać śmietanę. U mnie to najczęściej „osiemnastka”, ale dla delikatniejszego smaku można też dać kremówkę (danie będzie wówczas także bardziej kaloryczne).

Sos warto podlać odrobiną wody z gotowania makaronu. Ten prosty trik doda mu aksamitności. Warto też szykować sos i gotować makaron równolegle: to sprawi, że cały posiłek będzie gotowy w niespełna pół godziny (wliczam w ten czas także mycie grzybów).

Przepis: Makaron z kurkami

Pyszne i sycące dnie z kurkami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
718 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 400 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 300 g śmietany 18%
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKurki dokładnie umyj i osusz. Cebulę posiekaj. Makro wstaw do gotowania w osolonej wodzie.
  2. Robienie sosuNa patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kurki, smaż kilka minut, dodaj masło i cebulę. Kiedyt cebula się zeszkli, dodaj śmietanę i dopraw sos solą i pieprzem. Podlej odrobiną wody gotowania makaronu.
  3. Robienie daniaOdcedzony makaron dodaj do sosu, wymieszaj, posyp natką pietruszki i gotowe.

Jak podawać makaron z kurkami?

Gotowe danie można nakładać na talerze prosto z patelni i jeść od razu. Można makaron z sosem dodatkowo posypać tartym parmezanem, ale też posiekanymi, uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Gotowy makaron z kurkami, jeśli ci zostanie po obiedzie, można także zapiec: przełóż makron z sosem do naczynia żaroodpornego, posyp żółtym serem i zapiekaj, aż ser się rozpuści i zrumieni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...