Połówki papryki napełniam farszem i wstawiam do piekarnika. Tak robię pyszny, lekki obiad

Dodano:
Pieczona papryka Źródło: Shutterstock / lovelypeace
Mięso z ziemniakami to danie smaczne, ale nudne. O wiele ciekawiej prezentują się faszerowane warzywa. Można je nadziać pożywnym farszem, a potem zapiec. Dokładnie tak przyrządzam połówki papryki. Cała rodzina zjada je z ochotą.

Faszerowane, pieczone warzywa to doskonała propozycja na obiad lub sycącą kolację. Robi się je całkiem szybko i łatwo, a nagradzają nas niepowtarzalnym smakiem. Takie danie nie jest nudne, a przy tym zachwyca lekkością i pożywnością. Oczywiście dużo zależy od farszu i samych warzyw, bo te mogą być naprawdę różne.

Jakie warzywa nadają się do faszerowania?

Do faszerowania i zapiekania najlepiej nadają się warzywa, które łatwo jest wydrążyć i dobrze znoszą działanie wysokiej temperatury. Do takich warzyw można zaliczyć np.: paprykę, cukinię, bakłażan, pomidor. Są na tyle delikatne, że nie wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. Trzeba je jednak na tyle długo piec, by zmiękły i dobrze poprzenikały się z farszem.

Jak zrobić pieczoną, faszerowaną paprykę?

Do faszerowania najlepiej jest przeznaczyć połówki papryki. Najłatwiej je nadziać i pięknie się prezentują. Jeśli chodzi o farsz, moja rodzina najbardziej lubi ten klasyczny, czyli mięso mielone z ryżem. Po napełnieniu nim warzyw, układam połówki papryki w naczyniu, przykrywam i wstawiam do piekarnika. W czasie, gdy potrawa się piecze zwykle przygotowuję surówkę.

Przepis: Faszerowana papryka z serem

Połówki papryki nadziewane mielonym mięsem i ryżem, zapiekane pod warstwą sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 4 czerwone papryki średniej wielkości
  • 300 g mielonego mięsa
  • 100 g ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • słodka, mielona papryka
  • sól, pieprz
  • 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuRyż opłucz, ugotuj na sypko, przestudź. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Do dużej miski przełóż mięso mielone, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, jajko i przyprawy. Składniki dobrze wymieszaj.
  2. Nadziewanie i pieczeniePapryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazda nasienne. Połówki warzywa napełnij farszem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp startym serem, podlej odrobiną wody, przykryj. Papryki piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jakim innym farszem można nadziać paprykę?

Zamiast mięsem i ryżem paprykę można też nadziać innymi farszami. Dobrze sprawdzi się np. połączenie ugotowanej kaszy gryczanej lub bulgur z warzywami. Wielbicielom ostrych potraw proponuję nadzienie meksykańskie, składające się z mielonej wołowiny i warzyw. Jeśli zaś nie macie ochoty na mięso, nadzienie do papryki możecie zrobić z twarogu lub serka wiejskiego, warzyw i tartego sera.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...