Z truskawek i kilku naturalnych dodatków robię leciutkie pianki. Zajadają nie tylko dzieci

Dodano:
Truskawkowe pianki Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Kupne pianki omijam z daleka, bo ich skład lekko odstrasza. Wiem jednak, że dzieci je lubią, dlatego nauczyłam się robić ich domowy odpowiednik. Jest w pełni naturalny, a na dodatek lekki i smaczny.

Lekkie pianki czyli Marshmallows są słodkie i sprężyste. Można je kupić w wersji białej i kolorowej, np. różowe, niebieskie. Nie wiem dlaczego, ale bardzo przyciągają dzieci. Niestety skład gotowych pianek pozostawia wiele do życzenia. Z tego powodu odmawiam ich zakupu, a w zamian za to przyrządzam pianki własnoręcznie. Są naprawdę smaczne.

Z czego robi się Marshmallows?

Słodkie, domowe pianki można zrobić z prostych składników. To przede wszystkim: cukier, woda i żelatyna. Można też sięgnąć po białka kurzego jaja, choć nie jest to konieczne. Z cukru i wody gotuje się gęsty syrop i miesza go z żelatyną. Potem całość ubija się do momentu, aż powstanie jasna, puszysta i gęsta masa.

Jak zrobić truskawkowe pianki?

Do moich pianek nie dodaję żadnych aromatów, ani barwników. Smaku i koloru dodają im bowiem truskawki, a dokładniej przecier truskawkowy. Gdy mam już gotową masę, przelewam ją do odpowiednio przygotowanej formy i wyrównuję powierzchnię. Masę pozostawiam na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by odpowiednio stężała. Potem kroję ją w kostkę i każdą sztukę obtaczam w mieszance cukru pudru i skrobi ziemniaczanej.

Przepis: Truskawkowe pianki

Domowe Marshmallows z dodatkiem przetartych truskawek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g truskawek
  • 1 szklanka cukru + 1-2 łyżki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 180 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Zblenduj, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Żelatynę zalej 60 ml zimnej wody. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. W rondlu połącz cukier i 120 ml wody. Gotuj bez mieszania, aż powstanie gęsty syrop.
  2. Ubijanie pianyW misie miksera umieść napęczniałą żelatynę, przecier truskawkowy i szczyptę soli. Powoli wlewaj gorący syrop cukrowy, cały czas miksując na niskich obrotach. Potem zwiększ obroty do maksimum i ubijaj przez ok. 8–10 minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i gęsta.
  3. Formowanie pianekProstokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Posyp mieszanką cukru pudru i skrobi. Przelej do niej masę, równomiernie rozprowadź. Pozostaw na ok. 8 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie masę pokrój w kostkę. Każdą piankę obtocz w mieszance cukru pudru i skrobi ziemniaczanej.

Słodkie pianki – kilka wskazówek

Przy przygotowaniu słodkich pianek istotne jest parę szczegółów. Oto i one:

  • Na odpowiednią twardość i elastyczność słodkich pianek duży wpływ ma temperatura syropu. Warto więc wyposażyć się w termometr, by móc ją dokładnie zmierzyć.
  • Na sztywność piany duży wpływ ma czystość misy i mieszadeł miksera. Masę trzeba też dość długo ubijać, by zrobiła się gęsta.
  • W czasie zastudzania pianek formy nie należy przykrywać. To bowiem może spowodować zawilgnięcie przekąski.
  • Pokrojone pianki należy obtoczyć w mieszance skrobi ziemniaczanej i cukru pudru. Dzięki temu nie będą się sklejały.
  • Lekkie pianki sprawdzą się, jako słodka przekąska, a także dekoracja do tortów czy deserów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...