To nie są zwykłe ciasteczka owsiane. Czekolada, sernik i owoce w jednym zdrowym deserze
Owsiane ciasteczka czekoladowe z serkiem to idealna propozycja na deser oraz słodką przekąskę na drugie śniadanie i podwieczorek. Kilka zdrowych, tanich składników w mig zamienisz w przepyszne ciasteczka, które nie tylko zaspokajają ochotę na słodycze, ale także mają wysokie wartości odżywcze.
Jak zrobić owsiane ciasteczka czekoladowe z serkiem?
Te wyjątkowe ciasteczka to połączenie dwóch warstw – wilgotnego ciasta owsiano-czekoladowego (przypominającego smakiem i konsystencją brownie) oraz kremowej, orzeźwiającej masy serowej z subtelną nutą wanilii i soczystych borówek. Borówki możesz zastąpić innymi owocami, a także przygotować ciasteczka z masą serową bez owoców.
Ciasto przygotowuję ze zmielonych na pył płatków owsianych górskich lub zwykłych, które zawierają dużą ilość błonnika, witamin i minerałów. Możesz zmniejszyć ilość mąki owsianej i dodać do ciasta nieco całych płatków np. pół szklanki. Intensywny, czekoladowy smak nadaje ciastu gorzka i mleczna czekolada oraz naturalne kakao. Zamiast cukru używam płynnego miodu lipowego, wielokwiatowego lub akacjowego, który ma delikatny smak. Możesz zrezygnować z dodawania miodu i dodać cukier do smaku lub jedynie mleczną czekoladę. Wskazówka: wierzch ciasta przed dodaniem masy serowej możesz dodatkowo posypać czekoladowymi kropelkami lub posiekaną czekoladą.
Najlepszy na masę serową jest twaróg sernikowy w wiaderku, którego nie trzeba mielić. Składniki masy serowej nie wymagają długiego mieszania/miksowania – powinny jedynie się połączyć. Gotową masę wzbogacam soczystymi borówkami (doskonale sprawdzą się również jagody oraz inne owoce np. maliny, pokrojone w małą kostkę truskawki, porzeczki, poziomki).
Ciasto piekę w formie o wymiarach 20 x 20 cm do suchego patyczka. Jeżeli chcesz, żeby owsiane ciasto czekoladowe miało miękki środek (jak brownie, to skróć czas pieczenia o 5-8 minut).
Przepis: Owsiane ciasteczka czekoladowe z serkiem
Wilgotne ciastka czekoladowo-owsiane z kremową masą serową i świeżymi borówkami, przełamane nutą cytryny i wanilii.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 303 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 średnie jajka
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Na masę serową:
- 250 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 3 małe jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g roztopionego masła
- 1 łyżka śmietankowego proszku budyniowego bez cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Dodatkowo:
- 100 g borówek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników ciastaW niewielkiej misce wymieszaj zmielone płatki owsiane, kakao oraz szczyptę soli. Masło i połamaną czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj miód i wymieszaj. Jajka wbij do miski.
- Przygotowanie masy serowej z borówkamiTwaróg sernikowy zmiksuj, żeby rozbić grudki. Dodaj jajka, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz proszek budyniowy. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaj umyte i osuszone borówki (możesz lekko rozgnieść część owoców widelcem) i wmieszaj je w ser szpatułką.
- Łączenie mokrych i suchych składników ciastaJajka zmiksuj na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz roztopioną czekoladę z masłem i miodem. Miksuj na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawaj suche składniki i wmieszaj je rózgą kuchenną lub silikonową łopatką.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm lub tortownicy o średnicy 18-20 cm. Na ciasto czekoladowe wyłóż masę serową z borówkami i wyrównaj wierzch łyżką.
- PieczeniePiecz około 40 minut lub do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź i pokrój w niewielkie prostokąty, kwadraty lub trójkąty.