To nie są zwykłe ciasteczka owsiane. Czekolada, sernik i owoce w jednym zdrowym deserze

Dodano:
Owsiane ciasteczka czekoladowe z serkiem Źródło: Shutterstock / gowithstock
Intensywność czekoladowego brownie, delikatność sernika i owocowa świeżość w jednym to przepis na deser, który smakuje każdemu i zawsze robi furorę.

Owsiane ciasteczka czekoladowe z serkiem to idealna propozycja na deser oraz słodką przekąskę na drugie śniadanie i podwieczorek. Kilka zdrowych, tanich składników w mig zamienisz w przepyszne ciasteczka, które nie tylko zaspokajają ochotę na słodycze, ale także mają wysokie wartości odżywcze.

Jak zrobić owsiane ciasteczka czekoladowe z serkiem?

Te wyjątkowe ciasteczka to połączenie dwóch warstw – wilgotnego ciasta owsiano-czekoladowego (przypominającego smakiem i konsystencją brownie) oraz kremowej, orzeźwiającej masy serowej z subtelną nutą wanilii i soczystych borówek. Borówki możesz zastąpić innymi owocami, a także przygotować ciasteczka z masą serową bez owoców.

Ciasto przygotowuję ze zmielonych na pył płatków owsianych górskich lub zwykłych, które zawierają dużą ilość błonnika, witamin i minerałów. Możesz zmniejszyć ilość mąki owsianej i dodać do ciasta nieco całych płatków np. pół szklanki. Intensywny, czekoladowy smak nadaje ciastu gorzka i mleczna czekolada oraz naturalne kakao. Zamiast cukru używam płynnego miodu lipowego, wielokwiatowego lub akacjowego, który ma delikatny smak. Możesz zrezygnować z dodawania miodu i dodać cukier do smaku lub jedynie mleczną czekoladę. Wskazówka: wierzch ciasta przed dodaniem masy serowej możesz dodatkowo posypać czekoladowymi kropelkami lub posiekaną czekoladą.

Najlepszy na masę serową jest twaróg sernikowy w wiaderku, którego nie trzeba mielić. Składniki masy serowej nie wymagają długiego mieszania/miksowania – powinny jedynie się połączyć. Gotową masę wzbogacam soczystymi borówkami (doskonale sprawdzą się również jagody oraz inne owoce np. maliny, pokrojone w małą kostkę truskawki, porzeczki, poziomki).

Ciasto piekę w formie o wymiarach 20 x 20 cm do suchego patyczka. Jeżeli chcesz, żeby owsiane ciasto czekoladowe miało miękki środek (jak brownie, to skróć czas pieczenia o 5-8 minut).

Przepis: Owsiane ciasteczka czekoladowe z serkiem

Wilgotne ciastka czekoladowo-owsiane z kremową masą serową i świeżymi borówkami, przełamane nutą cytryny i wanilii.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
303 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 średnie jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Na masę serową:

  • 250 g twarogu sernikowego w wiaderku
  • 3 małe jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 łyżka śmietankowego proszku budyniowego bez cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Dodatkowo:

  • 100 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników ciastaW niewielkiej misce wymieszaj zmielone płatki owsiane, kakao oraz szczyptę soli. Masło i połamaną czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj miód i wymieszaj. Jajka wbij do miski.
  2. Przygotowanie masy serowej z borówkamiTwaróg sernikowy zmiksuj, żeby rozbić grudki. Dodaj jajka, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz proszek budyniowy. Wymieszaj składniki rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaj umyte i osuszone borówki (możesz lekko rozgnieść część owoców widelcem) i wmieszaj je w ser szpatułką.
  3. Łączenie mokrych i suchych składników ciastaJajka zmiksuj na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz roztopioną czekoladę z masłem i miodem. Miksuj na niskich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawaj suche składniki i wmieszaj je rózgą kuchenną lub silikonową łopatką.
  4. Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm lub tortownicy o średnicy 18-20 cm. Na ciasto czekoladowe wyłóż masę serową z borówkami i wyrównaj wierzch łyżką.
  5. PieczeniePiecz około 40 minut lub do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź i pokrój w niewielkie prostokąty, kwadraty lub trójkąty.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...