Genialny obiad z młodej kapusty zrobisz w pół godziny. Jest zdrowo i lekko
Korzystajcie z młodej kapusty, dopóki trwa sezon. My dziś proponujemy lekki obiad z młodej kapusty: to ona jest tu gwiazdą, a reszta to dodatki, które idealnie dopełniają jej smak. To ekspresowa kapusta z patelni, którą serwujemy z jajkiem sadzonym oraz ziemniakami.
Jak zrobić lekki obiad z młodej kapusty?
Nasz przepis to młoda kapusta z patelni, duszona z cebulką, z masłem i aromatycznym tymiankiem. Aby kapusta szybko była gotowa, warto odrzucić najgrubsze części zewnętrznych liści. Całość posiekać drobni i sparzyć wrzątkiem. Na początku można dusić kapustę pod przykryciem, potem, kiedy dodajesz już masło, można ją zdjąć. Do kapusty dodajemy zimne masło: ten prosty trik sprawia, że warzywo nie tylko nabiera smaku, ale i przyjemnej konsystencji.
Proponujemy, aby do kapusty dodać świeży, aromatyczny tymianek. Jeśli nie masz takiego, dodaj suszony, lub wykorzystaj inne dodatki: może to być np. posiekany drobno koperek, ale też zioła prowansalskie.
Przepis: Młoda kapusta do obiadu
Pyszna kapusta z patelni.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 116 w każdej porcji
Składniki
- 1 młoda kapusta
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 4 gałązki tymianku
Sposób przygotowania
- Szykowanie kapustyKapustę bardzo drobno poszatkuj. Przelej na sicie zimną wodą, a potem wrzątkiem.
- Smażenie kapustyCebulę posiekaj i wrzuć na patelnię na rozgrzaną oliwę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj kapustę, dopraw ją solą i pieprzem, duś do miękkości. Dodaj zimne masło, wymieszaj dobrze i dodaj porwany, świeży tymianek.
Lekki obiad z młodej kapusty z jajkiem sadzonym
Młoda kapusta do obiadu może być podana na wiele sposobów. Nasza propozycja na lekki obiad to młoda kapusta z powyższego przepisu, jajko sadzone oraz młode ziemniaki z koperkiem. Do tego możesz podać pyszny kompot z truskawek albo orzeźwiającą maślankę.
Jeśli wolisz mięsną wersję obiadu, zaserwuj kapustę np. z kotletami mielonymi. Mięsny akcent można też dodać do samej kapusty. Wówczas weź np. pokrojony w kostkę boczek, wytop go na patelni na samym początku, dodaj cebulę i dalej postępuj jak w przepisie. Do kapusty z boczkiem, szynką czy kiełbas również doskonale pasują ziemniaki i jajko sadzone.