Letnia surówka pełna chrupiących warzyw. Idealna do obiadu i jako sałatka na grilla
Jeśli szukasz pomysłu na surówkę do obiadu lub sałatkę na grilla, to przychodzimy ze smaczną inspiracją. To surówka z rzodkiewką, ogórkiem, wyrazistą rukolą oraz szczypiorkiem. Robi się ją szybko, a prosty dressing delikatnie podkreśla smaki.
Jak zrobić surówkę z rzodkiewką i ogórkiem?
Wystarczy, że pokroisz ogórki, rzodkiewki oraz szczypior, wymieszasz z rukolą i skropisz wszystko oliwą oraz sokiem z cytryny (może to być również dobry, najlepiej domowy, ocet jabłkowy). Do tego odrobina soli, pieprzu i zdrowy akcent, czyli ziarenka siemienia lnianego.
W przepisie podajemy ogórka szklarniowego, ale oczywiście mogą to być także ogórki gruntowe. Jeśli masz rzodkiewkę z dobrego źródła, z ładnymi, zielonymi listkami, możesz je również skroić i dorzucić do surówki. Warto wiedzieć, że liście rzodkiewki są jadalne.
Inspiracja: do surówki z rzodkiewką i ogórkiem będzie pasować także jogurtowy sos koperkowy lub czosnkowy. Weź kubek naturalnego jogurtu, dodaj do niego odrobinę soku i skórki z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek lub posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem i gotowe.
Przepis: Surówka z ogórkiem i rzodkiewką
Pyszna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 132 w każdej porcji
Składniki
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypioru
- 50 g rukoli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki i rzodkiewki pokrój w plasterki, szczypior posiekaj.
- Robienie surówkiWymieszaj wszystkie warzywa w misce, skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Posyp ziarenkami siemienia.
Do czego podać surówkę z ogórkiem i rzodkiewką?
Ta surówka pasuje do wielu obiadów, ale szczególnie polecamy ją do zestawów z młodymi ziemniakami z koperkiem. Oprócz tego zaserwuj kotlety mielone, pieczone udka z kurczaka, rybę z piekarnika albo w wersji bezmięsnej jajko sadzone lub panierowane boczniaki.
Jednocześnie ta surówka jest doskonała do zabrania na imprezę przy grillu. To pyszny i lekki dodatek do karkówki, szaszłyków drobiowych czy wieprzowych, a także do ryb z rusztu.