Ten deser na zimno bije na głowę wszystkie wersje tiramisu. Przygotujesz go z 4 składników w 15 minut
Zapraszam w podróż na słoneczne plaże Filipin, gdzie króluje mango float. Ten wyjątkowo orzeźwiający, egzotyczny deser przygotujesz z kilku prostych składników, a zachwytom nie będzie końca. To doskonała alternatywa dla tiramisu, letnich deserów w pucharkach oraz klasycznego sernika na zimno. Do dzieła!
Co to jest mango float?
Mango float to warstwowy, filipiński deser, który nie wymaga pieczenia. Składa się z pełnoziarnistych ciastek (najczęściej typu Graham Crackers), które są przekładane aksamitnym kremem z ubitej śmietanki kremówki i słodzonego mleka skondensowanego. Całości dopełnia aromatyczne, soczyste mango. Deser wymaga schłodzenia przed podaniem – najlepiej wstawić go do lodówki na minimum 4 godziny, żeby ciastka zmiękły i wszystkie smaki się przegryzły.
Jak zrobić mango float z 4 składników?
Mango float to bardzo prosty w przygotowaniu deser. Składniki są dostępne w większości sklepów i nie rujnują domowego budżetu, choć słodka przekąska smakuje i wygląda obłędnie.
Bazę masy stanowi gęsta, słodka śmietanka kremówka 36%, którą ubijam ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Masa ma umiarkowanie słodki smak i nie wymaga dodawania cukru oraz żelatyny (jeżeli preferujesz ciasta bez pieczenia o bardziej zwartej konsystencji kremu, to możesz dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody). Warstwy kremu przekładam herbatnikami pełnoziarnistymi (możesz zastąpić okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami, herbatnikami maślanymi, herbatnikami kakaowymi oraz cienkimi blatami domowego biszkoptu). Najważniejszym składnikiem jest jednak mango. Owoc powinien być miękki, soczysty i słodki, ale nie może być przejrzały, bo deser będzie miał mdły smak.
Składniki kremu powinny być schłodzone. Deser przygotowuję w naczyniu o wymiarach 20 x 30 cm. Można go również zamrozić, aby uzyskać konsystencję przypominającą lody.
Przepis: Mango float
Ten deser jest tak prosty i pyszny, że po prostu musisz go spróbować.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Filipińska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 679 w każdej porcji
Składniki
- 3 dojrzałe mango
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 ml skondensowanego mleka słodzonego
- 200 g pełnoziarnistych herbatników
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mango i kremuMango obierz i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Ubij zimną śmietankę kremówkę na sztywno. Cały czas miksując, dodawaj mleko skondensowane. Krem jest gotowy, gdy stanie się gęsty i puszysty.
- WykonanieUkładaj warstwami herbatniki, krem oraz kawałki mango.
- ChłodzeniePrzykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Wskazówka: zamiast mango możesz użyć innych owoców egzotycznych (banany, marakuja, ananas) oraz owoców sezonowych (maliny, truskawki, poziomki, jagody, borówki, jeżyny).