Lekkie roladki robię na liściach sałaty. To smaczna, zdrowa i nietucząca przekąska
Lubię przekąski, lubię roladki. Połączyłam je w całość i zrobiłam lekkie roladki na przekąskę. Za ich podstawę wzięłam liście sałaty. Ułożyłam na nich zdrowe, smaczne składniki i uformowałam rulon. Te roladki nie tylko wyglądają, ale też doskonale smakują. Polecam wam je na ciepłe dni.
Jaka sałata jest dobra na roladki?
Jeśli chcecie zrobić podstawę roladek z liści sałaty, musicie sięgnąć po dość elastyczne i duże liście. Takie liście ma sałata masłowa, a także karbowana. Możecie też sięgnąć po zewnętrzne liście sałaty lodowej, które są nieco bardziej elastyczne od tych wewnętrznych. Jeśli zaś chcecie dołożyć sałatę do farszu, możecie sięgnąć po każdy jeden rodzaj. Dobrze sprawdzi się tu rukola, roszponka, sałata rzymska czy lodowa.
Jak zrobić zdrowe roladki na liściach sałaty?
Te roladki na liściach sałaty są zdrowe, bo robię je z wartościowych składników. Do środka wkładam plaster żółtego sera, a także pokrojoną wędlinę drobiową lub paski pieczonego kurczaka albo indyka. Do tego dokładam warzywa i trochę sosu jogurtowego. Całość smakuje doskonale.
Przepis: Roladki na liściach sałaty
Lekkie, pożywne roladki z sałaty i mięsa drobiowego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 8 liści sałaty masłowej
- 8 plasterków żółtego sera
- 16 plasterków wędliny drobiowej lub 8 słupków pieczonego mięsa drobiowego
- 2 pomidory
- 150 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówLiście sałaty umyj, osusz. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Z jogurtu, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotuj lekki sos.
- Zwijanie roladekNa każdym liściu sałaty połóż plasterek sera, 2 plasterki wędliny, trochę sosu i plasterki pomidora. Całość zwiń w roladkę. Roladki możesz obwiązać szczypiorkiem, by się nie rozwijały
Czym jeszcze można nadziać roladki z sałaty?
Roladki z sałaty możecie też przygotować z innych składników. Do środka możecie włożyć np. plasterki szynki, wędzonego łososia albo rozdrobnionego tuńczyka z puszki. Zamiast plastra żółtego sera dobrze sprawdzi się biała mozzarella lub ser pleśniowy. Z warzyw wybierzcie np. pokrojoną w słupki paprykę lub ogórek, ewentualnie piórka cebuli.