Lekkie roladki robię na liściach sałaty. To smaczna, zdrowa i nietucząca przekąska

Dodano:
Roladki z sałaty Źródło: Shutterstock / MSPhotographic
Przekąski nie są złe, pod warunkiem, że są wartościowe i niezbyt kaloryczne. Dokładnie taką przekąskę robię z liści sałaty i kilku pożywnych składników. Zajadamy ją całą rodziną, gdy mamy ochotę na mały posiłek.

Lubię przekąski, lubię roladki. Połączyłam je w całość i zrobiłam lekkie roladki na przekąskę. Za ich podstawę wzięłam liście sałaty. Ułożyłam na nich zdrowe, smaczne składniki i uformowałam rulon. Te roladki nie tylko wyglądają, ale też doskonale smakują. Polecam wam je na ciepłe dni.

Jaka sałata jest dobra na roladki?

Jeśli chcecie zrobić podstawę roladek z liści sałaty, musicie sięgnąć po dość elastyczne i duże liście. Takie liście ma sałata masłowa, a także karbowana. Możecie też sięgnąć po zewnętrzne liście sałaty lodowej, które są nieco bardziej elastyczne od tych wewnętrznych. Jeśli zaś chcecie dołożyć sałatę do farszu, możecie sięgnąć po każdy jeden rodzaj. Dobrze sprawdzi się tu rukola, roszponka, sałata rzymska czy lodowa.

Jak zrobić zdrowe roladki na liściach sałaty?

Te roladki na liściach sałaty są zdrowe, bo robię je z wartościowych składników. Do środka wkładam plaster żółtego sera, a także pokrojoną wędlinę drobiową lub paski pieczonego kurczaka albo indyka. Do tego dokładam warzywa i trochę sosu jogurtowego. Całość smakuje doskonale.

Przepis: Roladki na liściach sałaty

Lekkie, pożywne roladki z sałaty i mięsa drobiowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 8 liści sałaty masłowej
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 16 plasterków wędliny drobiowej lub 8 słupków pieczonego mięsa drobiowego
  • 2 pomidory
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówLiście sałaty umyj, osusz. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Z jogurtu, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotuj lekki sos.
  2. Zwijanie roladekNa każdym liściu sałaty połóż plasterek sera, 2 plasterki wędliny, trochę sosu i plasterki pomidora. Całość zwiń w roladkę. Roladki możesz obwiązać szczypiorkiem, by się nie rozwijały

Czym jeszcze można nadziać roladki z sałaty?

Roladki z sałaty możecie też przygotować z innych składników. Do środka możecie włożyć np. plasterki szynki, wędzonego łososia albo rozdrobnionego tuńczyka z puszki. Zamiast plastra żółtego sera dobrze sprawdzi się biała mozzarella lub ser pleśniowy. Z warzyw wybierzcie np. pokrojoną w słupki paprykę lub ogórek, ewentualnie piórka cebuli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...