Zajadali się nią nasi dziadkowie. Ta nadwiślańska zupa rybna sprawdzi się nie tylko w dni postne

Dodano:
Zupa rybna Źródło: Shutterstock / Tynka
Oto danie, które kiedyś doskonale znali mieszkańcy nadwiślańskich okolic. Dziś zostało nieco zapomniane, ale warto do niego wrócić ze względu na bogactwo smaku. Ta zupa rybna po prostu zachwyca.

Ta zupa rybna w 2024 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy. Była charakterystyczna dla regionów położonych nad Wisłą, ale w ostatnich latach, słuch o niej nieco zaginął. Aż szkoda, bo jest smaczna i wartościowa, a do jej przyrządzenia stosuje się wyjątkową rybę, zamieszkującą głównie Wisłę. Skuście się na ten przysmak naszych dziadków.

Kilka słów na temat suma

Ta nadwiślańska zupa rybna przyrządzana była z suma. Słynął z niej Janowiec, Kazimierz Dolny i okoliczne miejscowości i nadal jest tam gotowana. I właśnie w wodach Wisły, znajdujących się w okolicy tych miejscowości poławiało się i dalej poławia się suma. Ta ryba lubi duże rzeki i występuje przede wszystkim w Wiśle, Odrze i Narwi. Jest to jedna z największych, europejskich ryb słodkowodnych. Największe okazy mają ok. 3 m długości i ważą nawet ponad 100 kg.

Jak zrobić nadwiślańską zupę rybną?

Nadwiślańską zupę rybną robi się na wywarze rybnym. Dodaje się do niej podsmażone na maśle warzywa i smażone kawałki suma. To danie jest proste, ale odznacza się wyjątkowym smakiem. Kiedyś przygotowywano je głównie, jako danie postne, ale też odświętne. Jednak nie trzeba szukać specjalnych okazji, by móc raczyć się doskonałym smakiem tej zupy.

Przepis: Nadwiślańska zupa z suma

Tradycyjna zupa rybna z regionów położonych nad Wisłą

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 800 g suma
  • 1,5 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 ziemniaki
  • 1–2 łyżki masła
  • 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • świeży koperek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruRybę oczyść z ości, skóry i płetw, pokrój na porcje. Ości, skórę i płetwy zalej zimną wodą, zagotuj, dodaj jedną marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy. Wywar gotuj ok. 30 minut, przecedź.
  2. Gotowanie zupyW garnku podsmaż na maśle posiekaną cebulę, czosnek i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodaj wywar rybny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Wykańczanie zupyKawałki suma obsmaż na maśle, dodaj do zupy razem z koncentratem pomidorowym. Gotuj całość ok. 10 minut na niedużym ogniu. Zupę dopraw do smaku sol, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp posiekaną zieleniną.

Czym odmienić smak nadwiślańskiej zupy rybnej?

Jeśli chcecie, by smak zupy z suma był bardziej wyrazisty, możecie dodać do niej jeden składnik. To pokrojona w paski papryka czerwona, która dodaje zupie wyrazu. W klasycznym przepisie do zupy nie dodaje się koncentratu pomidorowego. Zamiast niego możecie jednak dodać do zupy pomidory, najlepiej świeże, krojone w niedużą kostkę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...