Brak pieczywa? Ten zielony wypiek ratuje kolację i świetnie sprawdza się na poniedziałek
Czy kanapki można robić tylko z chleba lub bułki? Nie, doskonale w tej roli sprawdzą się też zamienniki chleba. Jeden z najprostszych robię z zielonych liści i prostej masy. Nie czekam, aż ciasto wyrośnie, tylko od razu po wymieszaniu wstawiam je do piekarnika. Pół godziny pieczenia i mam pyszną podstawę kanapek lub ciekawą przekąskę.
Jak przygotować szpinak do chlebka?
Na chlebek można przeznaczyć szpinak świeży lub mrożony. Ja zwykle korzystam z tego pierwszego i zazwyczaj przed wymieszaniem z ciastem tylko przelewam go wrzątkiem. Chodzi o to stracił swoją jędrność i objętość i łatwo dało się go wymieszać z ciastem. Jeśli jednak macie pod ręką szpinak mrożony, też możecie go użyć. Wcześniej rozmroźcie go na patelni i odparujcie. Ewentualny nadmiar płynu należy odsączyć, a szpinak przestudzić i dodać do masy.
Jak zrobić chlebek szpinakowy?
Chlebek szpinakowy można też nazwać wytrawnym ciastem. Doskonale bowiem nadaje się nie tylko na podstawę kanapek, ale również na przekąskę. Robię go z prostego ciasta bazującego na pianie z białek, która nadaje wypiekowi lekkości i puszystości.
Przepis: Chlebek szpinakowy
Puszysty i pożywny chlebek szpinakowy
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- pol
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 200–250 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ząbek czosnku
- sól, piepz
- 1–2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g startego sera
- olej i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSzpinak opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie odsącz, wystudź. Białka ubij na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka zmiksuj z jogurtem, oliwą, przeciśniętym czosnkiem, odrobiną soli i i pieprzu oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj szpinak i starty ser, a na końcu ubitą pianę. Delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie chlebkaKeksówkę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przelej do niej masę. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wierzch chlebka powinien być rumiany, a środek sprężysty.
Czym można wzbogacić chlebek szpinakowy?
Chlebek szpinakowy jest smaczny i wartościowy. Jednak może stać się jeszcze bardziej pożywny, gdy wzbogacicie go o wybrany dodatek. Do ciasta możecie dorzucić bowiem pestki słonecznika, dyni, trochę siemienia lnianego, płatków owsianych czy otrąb pszennych. Dobrze też będzie pasować tarta marchewka czy posiekana natka pietruszki.