Brak pieczywa? Ten zielony wypiek ratuje kolację i świetnie sprawdza się na poniedziałek

Dodano:
Chlebek szpinakowy Źródło: Shutterstock / Nadezhda Nesterova
Gdy nie kupię mojego ulubionego chleba albo w domu zabraknie pieczywa, często piekę jego prosty zamiennik. Podstawą są smaczne liście, które łączę z puszystą masą. Po upieczeniu całość wygląda i smakuje doskonale.

Czy kanapki można robić tylko z chleba lub bułki? Nie, doskonale w tej roli sprawdzą się też zamienniki chleba. Jeden z najprostszych robię z zielonych liści i prostej masy. Nie czekam, aż ciasto wyrośnie, tylko od razu po wymieszaniu wstawiam je do piekarnika. Pół godziny pieczenia i mam pyszną podstawę kanapek lub ciekawą przekąskę.

Jak przygotować szpinak do chlebka?

Na chlebek można przeznaczyć szpinak świeży lub mrożony. Ja zwykle korzystam z tego pierwszego i zazwyczaj przed wymieszaniem z ciastem tylko przelewam go wrzątkiem. Chodzi o to stracił swoją jędrność i objętość i łatwo dało się go wymieszać z ciastem. Jeśli jednak macie pod ręką szpinak mrożony, też możecie go użyć. Wcześniej rozmroźcie go na patelni i odparujcie. Ewentualny nadmiar płynu należy odsączyć, a szpinak przestudzić i dodać do masy.

Jak zrobić chlebek szpinakowy?

Chlebek szpinakowy można też nazwać wytrawnym ciastem. Doskonale bowiem nadaje się nie tylko na podstawę kanapek, ale również na przekąskę. Robię go z prostego ciasta bazującego na pianie z białek, która nadaje wypiekowi lekkości i puszystości.

Przepis: Chlebek szpinakowy

Puszysty i pożywny chlebek szpinakowy

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
pol
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 200–250 g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, piepz
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g startego sera
  • olej i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSzpinak opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie odsącz, wystudź. Białka ubij na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka zmiksuj z jogurtem, oliwą, przeciśniętym czosnkiem, odrobiną soli i i pieprzu oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj szpinak i starty ser, a na końcu ubitą pianę. Delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie chlebkaKeksówkę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przelej do niej masę. Piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wierzch chlebka powinien być rumiany, a środek sprężysty.

Czym można wzbogacić chlebek szpinakowy?

Chlebek szpinakowy jest smaczny i wartościowy. Jednak może stać się jeszcze bardziej pożywny, gdy wzbogacicie go o wybrany dodatek. Do ciasta możecie dorzucić bowiem pestki słonecznika, dyni, trochę siemienia lnianego, płatków owsianych czy otrąb pszennych. Dobrze też będzie pasować tarta marchewka czy posiekana natka pietruszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...