Te klopsiki z młodą kapustą zachwycają smakiem. Pałaszują dzieci i dorośli

Dodano:
Klopsiki z młodą kapustą Źródło: Shutterstock / zoryanchik
Ten pomysł na obiad warto zapisać, bo jesteśmy pewni: będziesz do niego wracać. Klopsiki z młodą kapustą to danie wyjątkowo smaczne, a łatwe do zrobienia.

Młoda kapusta ma delikatny, charakterystyczny smak i warto się nim cieszyć, dopóki trwa krótki sezon. Nasza propozycja na dziś to genialny, smaczny obiad, który jest połączeniem duszonej z pomidorami kapusty i mięsnych klopsów drobiowych. Danie jest sycące, ale jednocześnie lekkie. Jeśli lubisz młodą kapustę, zapisz ten pomysł na obiad, bo nie mamy wątpliwości: to jeden z tych przepisów, które chce się powtarzać.

Jak zrobić klopsiki z młodą kapustą?

Młoda kapusta z tego przepisu to proste połączenie kapusty i pomidorów z puszki. Dodatki są najprostsze z możliwych: to jedynie sól, pieprz i cebula przesmażona na maśle. Same klopsiki proponujemy zrobić z mielonego mięsa drobiowego: może być z indyka, może być z kurczaka. Takie klopsiki idealnie będą pasowały do delikatnej kapusty. Oczywiście można też wykorzystać mięso wieprzowe lub mieszankę mięs wołowego i wieprzowego – wybierz to, co lubisz.

Danie podkręca spora ilość koperku. Część dodaj do masy na pulpeciki, a resztą posyp gotowe danie. Jeśli nie przepadasz za koperkiem, zamień go na inną zieleninę: sprawdzi się tu dobrze także natka pietruszki. Można też zrobić miks pietruszki i koperku. Będzie zdrowo i aromatycznie.

Przepis: Klopsiki z młodą kapustą

Pyszne i sycące danie na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
495 w każdej porcji

Składniki

na pulpety:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 mała kajzerka namoczona w mleku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki bułki tartej lub mąki

na kapustę:

  • 1 młoda kapusta
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pulpetówMięso wymieszaj z jajkiem, namoczoną bułką, przyprawami i posiekanym drobno koperkiem. Formuj niewielkie klopsiki, oprósz mąką lub panieruj w bułce i smaż na złoto z obu stron na patelni.
  2. Robienie kapustyKapustę poszatkuj. Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzane masło. Kiedy się zeszkli, dodaj kapustę i pomidory z puszki. Duś, aż kapusta będzie miękka. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj z pulpetami i posiekanym drobno koperkiem.

Jak podawać klopsiki z młodą kapustą?

Klopsiki z młodą kapustą można podać na różne sposoby. Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami okraszonymi odrobiną masła i – nie może być inaczej – posypanymi koperkiem. Ale to danie można też jeść z pieczywem: może to być kromka dobrego, razowego chleba albo nawet zwykła kajzerka. Taką bułkę można też przeciąć i zrumienić na odrobinie masła na patelni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...