Puszysty, maślany, cynamonowy – ten drożdżowy chlebek to hit. Zakochasz się od pierwszego kęsa

Dodano:
Małpi chlebek (Monkey Bread) Źródło: Shutterstock / Stephanie Frey
Niepozorny, ale absolutnie wyjątkowy! Ten drożdżowy chlebek z cynamonową nutą rozpływa się w ustach i poprawia humor od pierwszego kęsa. Sprawdź, jak go zrobić krok po kroku – to prostsze, niż myślisz!

Małpi chlebek (Monkey Bread) to deser o amerykańskim rodowodzie, który jest bardzo popularny na całym świecie. Bazę wypieku stanowi ciasto drożdżowe, z którego formuje się małe kulki. Porcje ciasta przed pieczeniem obtaczana są w aromatycznym maśle z dodatkiem cynamonu oraz cukru, a następnie układane w formie z kominem.

Jakie walory ma małpi chlebek?

Przygotowanie małpiego chlebka to świetna okazja do zaangażowania w gotowanie najmłodszych – formowanie i obtaczanie małych kuleczek ciasta to doskonała zabawa! Gotowy wypiek świetnie sprawdza się jako słodki deser i zamiennik sklepowych drożdżówek. Moja rodzina często prosi o małpi chlebek na śniadanie i podwieczorek. Delikatna, puszysta drożdżówka idealnie pasuje do kubka ciepłego mleka lub kakao oraz rewelacyjnie poprawia humor i dodaje energii w deszczowe lub chłodne dni.

Co więcej, małpi chlebek jest prosty w przygotowaniu. Jeżeli będziesz postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, to ciasto drożdżowe pięknie wyrośnie i wyjdzie idealne!

Jak zrobić małpi chlebek?

Małpi chlebek piekę z dodatkiem świeżych drożdży, z których przygotowuję rozczyn. Jeżeli chcesz zastąpić świeże drożdże drożdżami suszonymi (10 g), to również zrób rozczyn, żeby sprawdzić, czy drożdże są aktywne. Do ciasta dodaję też letnie mleko, roztopione masło, odrobinę wanilii oraz cukier i sól. Możesz dodać do ciasta 2 żółtka. Wyrobione ciasto odstawiam na około 90 minut do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Sekret wyjątkowego smaku małpiego chlebka tkwi w sposobie przygotowania. Z wyrośniętego ciasta formuję cienki wałek, a następnie odkrawam małe kawałki i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane ciasto obtaczam w roztopionym maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Możesz też obtoczyć kulki z ciasta w samym maśle, a następnie w cynamonowo-cukrowej posypce. Małpi chlebek piekę w dużej formie z kominem (najlepiej, żeby forma miała pojemność około 2,5-3 litra).

Przepis: Małpi chlebek (Monkey Bread)

Ten deser to cynamonowy drożdżowiec, który jest wyjątkowo puszysty i charakteryzuje się wyraźną maślaną i korzenną nutą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
254 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 330 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Do obtoczenia ciasta przed pieczeniem:

  • 120 g roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuŚwieże drożdże rozkrusz i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj 1 łyżkę cukru i wymieszaj. Gdy drożdże staną się płynne, dodaj 150 ml letniego mleka oraz 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj składniki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Przygotowanie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj resztę cukru, sól, ekstrakt waniliowy, wystudzone roztopione masło, resztę mleka (podgrzej mleko, żeby było letnie) oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem przez 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ścianek miski. Przykryj wyrobione ciasto i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
  3. Formowanie kulekZ wyrośniętego ciasta uformuj wałek. Jeżeli ciasto mocno klei się do stolnicy, to oprósz ją mąką pszenną. Z wałka odkrawaj małe kawałki i formuj z nich kulki. Gotowe kulki przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut, żeby lekko się napuszyły.
  4. WykonanieDo roztopionego, wystudzonego masła dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj. Każdą kulkę ciasta obtocz w roztopionym maśle z dodatkami. Układaj obtoczone kulki w wysmarowanej masłem formie (formę możesz dodatkowo posypać cynamonem).
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz małpi chlebek przez około 50 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Gotowe ciasto od razu wyjmij z formy i wystudź na kratce. Małpi chlebek podaję na ciepło oraz na zimno. Nie używam dodatków, ale możesz udekorować je lukrem lub roztopioną czekoladą.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...