To mój najlepszy sposób na to, aby pić odpowiednią ilość wody. Do dzbanka dorzucam pyszne dodatki
Jak ważne jest odpowiednie nawodnienie, szczególnie w ciepłe dni, nie trzeba nikomu przypominać. Jednak wiele osób ma problem z tym, aby odpowiednio często sięgać po wodę. Nie każdy też lubi pić czystą wodę. Mój sposób to dodawanie do niej zdrowych, aromatycznych dodatków. Taka domowa woda smakowa rewelacyjnie gasi pragnienie, nawadnia i jest po prostu pyszna. Wodę smakową można również robić w bidonach i zabierać ze sobą do pracy, szkoły czy w podróż.
Jak zrobić domową wodę smakową?
Moja propozycja to woda z ogórkiem, miętą oraz pysznymi cytrusami, czyli cytryna i limonką. Wystarczy wrzucić te dodatki do wody, zamieszać i już po kilku minutach cieszyć się wodą o przyjemnym, orzeźwiającym smaku.
Rada: Wodę smakową z tego przepisu lubią u mnie wszyscy. Jeśli skończy się dzbanek, to dolewam kolejną porcję wody do tych samych składników. Przy takim drugim zalaniu jest może mniej intensywna, ale również smaczna.
Woda z ogórkiem najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Można ją podać z lodem.
Przepis: Woda z ogórkiem i miętą
Orzeźwiający napój bez cukru.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 5 w każdej porcji
Składniki
- 2 litry wody
- 3 gałązki świeżej mięty
- 1 ogórek
- 1 limonka
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórka oraz cytrusy pokrój w plasterki.
- Robienie napojuPrzelej wodę do dzbanka lub butelki, dodaj miętę, ogórka i owoce.
Inne pomysły na domową wodę smakową
Aby zrobić pyszne wody smakowe bez dodatku cukru, nie potrzeba wiele, a pomysłów na łączenie składników jest wiele. Oto kilka propozycji na to, co możesz dorzucić do dzbanka z wodą:
- kostki arbuza oraz gałązki mięty,
- plasterki limonki i gałązki mięty,
- kostki arbuza i połówki truskawek,
- plastry pomarańczy, cytryny i limonki,
- gałązki mięty i plasterki ogórka,
- plasterki jabłka i kawałki melona,
- plasterki kiwi oraz ananasa,
- kawałki ananasa i gałązki melisy.
Te propozycje traktuj jako inspirację i śmiało twórz własne zestawienia smakowe. Jeśli chcesz wersję słodką, dosłodź napój np. ksylitolem, stewią albo delikatnym miodem.