Jogurt, popularny owoc i kilka prostych składników. To z nich robię ekspresowe babeczki
Babeczki jogurtowe są ostatnim hitem w moim domu. Wychodzą mięciutkie, puszyste i aromatyczne. Smaku i wilgotności dodają im kawałki owoców. Nic dziwnego, że błyskawicznie znikają z talerza. Na szczęście robi się je równie szybko. Te babeczki doskonale sprawdzą się też na przekąskę do szkoły czy pracy.
Jakie owoce dodać do babeczek?
Babeczki jogurtowe dobrze smakują bez dodatków, jednak po dodaniu owoców są o wiele lepsze. Zyskują na smaku, wilgotności i atrakcyjnym wyglądzie. Do babeczek najlepiej dodać niezbyt soczyste owoce, które nie rozmiękną w czasie pieczenia. Mogą to być kawałki jabłek, gruszek, śliwek, a także borówki, truskawki czy rabarbar. Można też wykorzystać owoce z puszki, np. brzoskwinie, ananas.
Jak zrobić aromatyczne babeczki z jabłkiem?
Do ciasta na babeczki z jabłkiem dodaję olej, więc nie trzeba ich długo miksować. Przygotowując ciasto klasycznie w jednej misce mieszam składniki mokre, w drugiej sypkie, a potem łączę zawartość obu misek. Ciasto nakładam do papilotek, do każdej wciskam kilka kostek jabłka i wstawiam do piekarnika. Babeczki są gotowe po ok. 20 minutach pieczenia.
Przepis: Babeczki jogurtowe
Puszyste babeczki jogurtowe z jabłkiem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- szczypta soli
- 2 jabłka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż formę do muffinek papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon i sól. W drugiej roztrzep jajka, dodaj olej, jogurt oraz ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Połącz krótko składniki mokre z suchymi.
- Pieczenie babeczekPapilotki napełniaj ciastem do 2/3 wysokości. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. W każdą babeczkę wciśnij kilka kostek jabłka. Babeczki piecz 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią, a wbity w nie patyczek pozostanie suchy.
Inny pomysł na babeczki z jabłkiem
Babeczki z jabłkiem możecie też zrobić w nieco innej wersji. Do ciasta wystarczy wsypać 1-2 łyżki ciemnego kakao albo 1 łyżkę suchego maku. Te proste dodatki sprawią, że babeczki nabiorą ciekawszego wyglądu i smaku. Dodając kakao, należy o jego ilość zmniejszyć ilość mąki podanej w przepisie.