Miksuję awokado i trzy zdrowe dodatki. To kremowe smoothie często zastępuje mi śniadanie
Dziś postawiłam na pyszne i zdrowe połączenie awokado i kiwi. Do tego dorzucam jeszcze sycącego, słodkiego banana, a całość robię na jogurcie naturalnym. To smoothie bardzo pożywne, przyjemnie kremowe i smaczne, bo charakternego twista dodaje tu odrobina soku z limonki.
Jak zrobić smoothie z awokado i kiwi?
Ten koktajl z awokado zrobisz dosłownie w pięć minut. Wystarczy jedynie obrać owoce i zmiksować wszystkie składniki. Do koktajlu najlepiej wybrać miękkie, dojrzałe i kremowe awokado (idealnie nadaje się dojrzałe awokado odmiany Hass). Jeśli lubisz słodkie smoothie, wybierz dojrzałego banana, który idealnie zrównoważy kwaśny smak kiwi oraz soku z limonki.
Ja najczęściej robię tego typu koktajle na pitnym jogurcie naturalnym (tak podaję w przepisie) lub naturalnym skyrze do picia. Można tu wykorzystać też inne dodatki i np. połączyć pół na pół jogurt naturalny z wodą, wykorzystać mleko lub napój roślinny (świetnie się sprawdzi migdałowy lub kokosowy), smoothie można także zrobić na bazie zielonej herbaty (może być też herbata wymieszana pół na pół z jogurtem).
Przepis: Smoothie z awokado i kiwi
Kremowy, zdrowy koktajl.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 341 w każdej porcji
Składniki
- 1 awokado
- 1 banan
- 2 kiwi
- 2 szklanki pitnego jogurtu naturalnego
- sok z 1/4 limonki
Sposób przygotowania
- Robienie smoothieOwoce obierz i pokrój, awokado obierz i usuń pestkę. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl.
Inne pomysły na smoothie z awokado
Uwielbiam tego typu koktajle także za to, że można eksperymentować z ich składem, że nie trzeba sztywno trzymać się przepisów i za każdym razem dodać choć jeden składnik, który nieco odmieni ich skład. Do koktajlu z awokado i kiwi możesz dodać również garść liści szpinaku, seler naciowy (bardzo polecam tę opcję), sok lub mus jabłkowy, sok z ananasa lub kawałki świeżego ananasa.
Jeśli chcę, by koktajl był typowo śniadaniowym daniem, dorzucam do niego jeszcze 1-2 łyżki płatków owsianych. Można je zmiksować, ja wolę je w całości: zwykle dodaję je już do gotowego smoothie i czekam ok. 10 minut, aż nieco zmiękną i napęcznieją.