Tej zapiekanki nikt nie odmówi. Oto kolacja na ciepło, którą każdy zje ze smakiem
Zapiekanki to proste dania, które doskonale sprawdzają się na kolację lub w porze obiadowej. Dziś właśnie taka kolacyjna propozycja, którą zrobicie z kilku składników. Nie ma szans, że się nie uda, a na dodatek będzie smakowała doskonale. O tej porze roku warto sięgnąć po szparagi. Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie wykorzystać cukinię czy mrożoną fasolkę szparagową.
Z czego zrobić spód do zapiekanki?
Moja zapiekanka jest pożywna, dzięki temu, że zawiera sycący spód. Robię go z czerstwego chleba i bułki, które zalewam masą jajeczną. Jednak podobną zapiekankę możecie też przygotować, sięgając po grubszy makaron. Jego też możecie zalać jajkami rozkłóconymi ze śmietanką.
Jak zrobić zapiekankę ze szparagami?
Przygotowanie tej zapiekanki to prawdziwa bułka z masłem. Kroję tylko w kostkę czerstwy chleb, układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i polewam go masą jajeczno-śmietanową. Na wierzch wykładam warzywa, a potem plastry sera i do piekarnika. Po 30 minutach pieczenia pyszna, zdrowa kolacja jest gotowa.
Przepis: Zapiekanka ze szparagami
Zapiekanka ze szparagami, czyli szybka, prosta kolacja na ciepło
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 6 kromek lekko czerstwego chleba lub bułki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g sera koziego (rolady) lub sera feta
- 8–10 koktajlowych pomidorków
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduKromki chleba pokrój w sporą kostkę. Naczynie do zapiekania natłuść olejem. Przełóż do niego chleb. Jajka wybij do miseczki, dodaj śmietankę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość rozkłóć, mieszanką polej chleb.
- Przygotowanie dodatkówWarzywa umyj. Ze szparagów odłam końcówki, każdy szparag pokrój na kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Ser pokrój w plasterki lub w kostkę.
- Pieczenie potrawyNa warstwie chleba rozłóż szparagi i pomidorki, obłóż plasterkami sera, posyp ziołami. Potrawę piecz ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni.
Jak przygotować zielone szparagi do zapiekanki?
Zielone szparagi są o wiele łatwiejsze do przygotowania niż białe. Nie trzeba ich bowiem obierać. Wystarczy tylko odłamać zdrewniałe końce. Robi się to w ten sposób, że każdy szparag zgina się z wyczuciem bliżej końca. Tam, gdzie warzywo robi się twarde, końcówka się odłamuje. Potem szparagi należy pokroić na kawałki i posypać nimi zapiekankę. Warto też skropić je oliwą lub położyć na nich kawałki sera, by zbytnio nie wyschły w czasie pieczenia.