Prościutka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dorzucam trzy warzywa oraz sos
Kapusta pekińska to chrupiące warzywo o delikatnym smaku. Jej wielką zaletą jest fakt, że jest bardzo trwała. W lodówce można ją trzymać dość długo, dzięki czemu zawsze może nas poratować w potrzebie. A by zamienić ją w smaczny dodatek do obiadu wystarczą proste dodatki i 10-15 minut.
Co warto dodać do surówki z kapusty pekińskiej?
Kapusta pekińska jest smaczna i chrupiąca. Z jej delikatnym smakiem doskonale komponuje się wiele dodatków. Warto jednak zadbać o to, by wśród nich było soczyste warzywo. Dzięki temu surówka będzie jeszcze smaczniejsza. Dobrze więc sprawdzą się pomidor i ogórek. Dobrze też będą pasować: marchewka, papryka, rzodkiewka, cebula, kukurydza czy groszek konserwowy.
Jak zrobić prostą surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówkę z kapusty pekińskiej robi się raz-dwa. Wystarczy ją poszatkować i rozdrobnić jeszcze trzy warzywa. Składniki należy wymieszać z lekkim sosem i surówka jest już gotowa. Najlepiej podać ją od razu po przygotowaniu, bo wtedy jest najzdrowsza i najsmaczniejsza.
Przepis: Prosta surówka z kapusty pekińskiej
Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej, papryki, cebuli i pomidora
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki żółtej lub czerwonej
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywKapustę pekińską oczyść, poszatkuj. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, soku z cytryny i cukru przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Wskazówka: Do surówki z kapusty pekińskiej warto dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, szczypiorek, koperek.
Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej będzie idealnie pasować do wielu dań obiadowych. Należą do nich z pewnością: kotlety schabowe, drobiowe i mielone, a także: pieczone i grillowane mięso, smażone ryby, wszelkiego rodzaju gulasze, potrawki i zapiekanki.