To najsmaczniejsza wiosenna surówka, jaką znam. Wystarczy młoda kapusta i proste dodatki
Obiad bez surówki to niepełne danie. Warto ją przygotować, bo dzięki temu posiłek będzie bardziej wartościowy, zyska też na smaku i apetyczności. Wiosną staram się sięgać po młode warzywa, bo są smaczne i chrupiące. Moim ulubionym jest kapusta, którą raz-dwa zamieniam w pyszny dodatek do obiadu.
Co warto dodać do surówki z młodej kapusty?
Młoda kapusta jest chrupiąca i delikatna. Doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Najbardziej lubię ją w połączeniu z orzeźwiającymi, chrupiącymi warzywami, takimi jak: świeży ogórek, cebulka dymka oraz koperek. Dobrze też jednak będzie się komponować z ogórkiem małosolnym, rzodkiewką czy pomidorem.
Jak zrobić lekką surówkę z młodej kapusty?
Surówkę z młodej kapusty robię chwilę przed podaniem obiadu. Lubię bowiem, gdy składniki pozostają chrupiące. Szatkuję więc kapustę, szczypiorek i koperek i kroję w plasterki świeży ogórek. Mieszankę warzyw łączę z lekkim sosem na bazie oleju lub oliwy z oliwek. Dodaję też do niego trochę soku z cytryny i cukru dla wzmocnienia smaku.
Przepis: Szybka surówka z młodej kapusty
Chrupiąca i lekka surówka z młodej kapusty z zielonymi dodatkami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- koperek
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, drobno poszatkuj. Ogórek umyj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulkę umyj, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki surówki wymieszaj. Dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, polej surówkę, wymieszaj.
Jaki sos dodać do surówki z młodej kapusty?
Surówkę z młodej kapusty najbardziej lubię w lekkiej wersji z dodatkiem sosu na bazie oleju. Jeśli jednak chcecie, możecie połączyć ją z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego lub śmietany. Warto do niego dodać np. łyżkę majonezu, łyżeczkę musztardy czy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Składniki te zaostrzą smak surówki, ale nie przytłoczą jej smaku i delikatności.