Kroję cukinię i wykładam na gotowe ciasto. Genialna tarta gotowa w pół godziny
Gotowe ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce. Uratuje, kiedy przyjdą niezapowiedziani goście, pozwoli wyczarować dosłownie coś z niczego, kiedy jesteś głodny i zmęczony. Jeden z moich ulubionych pomysłów na ciasto francuskie to tarta z cukinią. Jest mocno serowa, aromatyczna, chrupiąca, a do tego pięknie wygląda.
Jak zrobić tartę z cukinią?
Aby zrobić to efektowne i pyszne danie, nie potrzeba skomplikowanych składników i wiele pracy. Bazą jest gotowe ciasto francuskie, a środek to dwa rodzaje sera oraz cukinia. Taka tarta może być daniem głównym, może być też przekąską.
Cały płat ciasta smaruję kremowym serkiem, do którego dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Lubię tu wykorzystać serek typu philadephia i taki podaję w przepisie, ale robiłam już tę tartę także z fetą oraz gotowymi twarożkami kanapkowymi. Na taki ser kładę jeszcze plastry żółtego sera i dopiero na to plasterki cukinii. Podczas pieczenia żółty ser topi się i razem z serkiem do smarowania i cukinią tworzy przepyszne trio.
Jeśli szykujesz tartę na imprezę jako przekąskę, zrób ją w formie małych kwadratowych tart do schrupania na raz. Jeśli zależy ci na ładnym efekcie wizualnym, wykorzystaj dwa rodzaje cukinii: żółtą oraz zieloną. Wówczas plastry układaj naprzemiennie.
Przepis: Tarta z cukinią
Pomysł na danie z gotowego ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 463 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 serek typu philadelphia
- 2 ząbki czosnku
- 8 plastrów żółtego sera
- 1 cukinia
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSerek philadephia wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posmaruj nim ciasto francuskie wyłożone na blachę. Zawiń same brzegi ciasta do środka, wyłóż na ciasto plastry żółtego sera. Cukinię pokrój w plastry i wyłóż na tartę. Dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
- Pieczenie tartyPiecz tartę ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Jak podawać tartę z cukinią?
Tarta z cukinią jest gotowa do chrupania zaraz po upieczeniu i można się nią zajadać be żadnych dodatków. Ja lubię jednak zaserwować do niej prosty sos czosnkowy lub koperkowy na bazie jogurtu: jogurt grecki doprawiam solą, pieprzem i dodaję do niego czosnek lub posiekany drobno koperek. Można też do tego dołożyć majonez (np. w proporcjach pół na pół z jogurtem). Tarta dobrze smakuje także z keczupem i innymi sosami na bazie pomidorów albo papryki.
Gotową tartę zawsze warto udekorować czymś zielonym: listkami bazylii, gałązkami koperku, natką pietruszki czy listkami mięty.