Biorę dwie puszki fasoli i proste dodatki. Ta wersja fasolki jest lepsza niż po bretońsku

Dodano:
Duszona fasolka Źródło: Shutterstock / Timolina
Jeśli nie macie ochoty na mięso, ale chcecie zjeść pożywny obiad, możecie sięgnąć po warzywa strączkowe. Dziś pokażę wam, jak z fasoli z puszki zrobić sycące, ciepłe danie, które zachwyca aromatem.

Warzywa strączkowe często stanowią w dietach zamiennik mięsa. Może nie są go w stanie zastąpić całkowicie, ale również dostarczają wartościowego białka. A właśnie białko daje nam uczucie sytości. Gdy nie mam czasu na gotowanie, sięgam po warzywa strączkowe z puszki. Wystarczy dodać je np. do sosu i chwilę podgotować. Takie pożywne danie robi się w 15-20 minut.

Wykorzystanie fasoli z puszki do dań

Jeśli chcecie szybko przygotować danie z fasoli, wykorzystajcie fasolkę z puszki lub słoika. Jest gotowa do jedzenia, wystarczy ją tylko podgrzać z pozostałymi składnikami. Ja zazwyczaj tylko ją odcedzam, a gdy płyn, w którym się znajduje jest dość gęsty, to przelewam ją na sito i krótko płuczę pod strumieniem zimnej wody. Fasolki z puszki nie należy zbyt długo gotować, bo jest na tyle miękka, że szybko się rozpada.

Jak zrobić fasolkę duszoną w aromatycznym sosie?

Najpopularniejszym daniem z fasoli jest ta w sosie pomidorowym z dodatkiem kiełbasy, czyli po bretońsku. Tym razem chciałam jednak zrezygnować z wszelkich mięs i wędlin, więc zastąpiłam je pieczarkami. Po podsmażeniu na maśle zyskały głęboki aromat, który udzielił się całej potrawie. To naprawdę smaczna wersja fasolki na ciepło.

Przepis: Fasolka w aromatycznym sosie

Fasolka duszona w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 2 puszki białej fasoli
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 200 g pieczarek
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem, duś aż odparuje z nich nadmiar wody. Dodaj do nich przekrojone pomidorki i chwilę je przesmaż. Wlej przecier pomidorowy, dodaj przyprawy i całość duś ok. 10 minut, aż powstanie aromatyczny sos.
  2. Wykańczanie potrawyFasolkę odsącz z zalewy. Dodaj ją do gotującego się sosu, wymieszaj i podgrzewaj całość kilka minut na niedużym ogniu. Potrawę dopraw do smaku oregano, solą i pieprzem.

Jak przygotować suchą fasolę do dań?

Jeśli macie trochę więcej czasu i suchą fasolę w swoich zapasach, możecie ją użyć do tego dania. Trzeba jednak pomyśleć o jego przygotowaniu wcześniej, najlepiej wieczorem poprzedniego dnia. Wtedy suchą fasolę należy zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia.

Następnego dnia wodę należy odlać, fasolę zalać porcją, świeżej zimnej wody i ją ugotować. Do wody, w której gotuje się fasola warto dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i trochę soli. Ugotowaną do miękkości i odcedzoną dodajemy do sosu i podobnie, jak w przypadku fasoli z puszki, też całość kilka minut gotujemy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...