Domowe drożdżówki z rabarbarem nie mają sobie równych. To mój najlepszy przepis
Takie drożdżówki z rabarbarem robiła moja babcia, a przepis na puszyste, drożdżowe ciasto jest prosty. Tu nie ma nic, co mogłoby się nie udać, choć samo wyrabianie ciasta wymaga nieco cierpliwości (jeśli jednak dysponujesz robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania, to można powiedzieć, że ciasto zrobi się samo). Słodkie bułeczki pełne są owoców, a pyszna kruszonka dopełnia całości.
Jak zrobić domowe drożdżówki z rabarbarem?
Jeśli chcesz zaplanować przygotowanie drożdżówek o poranku, tak aby mieć je na śniadanie albo pyszną przekąskę do zabrania do pracy, szkoły czy na weekendową wycieczkę, zaplanuj na wszystko półtorej godziny. Jednak co ważne: jest to już czas z wyrastaniem i pieczeniem ciasta. Twoja praca to ok. 15-20 minut.
Do pokrojonego rabarbaru proponuję dodać kisielu w proszku (ale od razu zaznaczam, że można ten dodatek pominąć). To prosty patent, który kiedyś podpatrzyłam w jednej z piekarni. Może to być też mąka ziemniaczana. Sprawia, że kiedy rabarbar puszcza sok, nie spływa on z drożdżówek, a delikatnie żeluje.
Sama kruszonka to klasyczna kruszonka na bazie mąki pszennej, ale można ją też zrobić (te same proporcje) z mąki migdałowej.
Przepis: Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdżowe bułeczki z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku)
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g masła
- 40 g cukru
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto 10-15 minut. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Szykowanie owoców i kruszonkiRabarbar pokrój na kawałki (jeśli to starsze łodygi, obierz je) i wymieszaj z kisielem. Wymieszaj składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki lub zamrażarki.
- Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułce (np. dociskając ciasto dnem szklanki). Wgłębienie wypełnij kawałkami rabarbaru. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.
Drożdżówki z rabarbarem na bogato
Kwaśny rabarbar, puszysta drożdżówka i chrupiąca kruszonka to połączenie idealne, ale przyznaję, że ja lubię takie drożdżówki dodatkowo polać jeszcze lukrem. Mówię o nich wtedy, że to drożdżówki z rabarbarem na bogato. Robię prosty lukier: mieszam kubek cukru pudru z odrobiną (zwykle 1-2 łyżki) soku z cytryny i polewam gotowe drożdżówki. Nim lukier zastygnie, można bułeczki dodatkowo posypać prażonymi płatkami migdałów.