Domowe drożdżówki z rabarbarem nie mają sobie równych. To mój najlepszy przepis

Dodano:
Drożdżówki z rabarbarem Źródło: Shutterstock / zi3000
Nie ma nic lepszego o poranku, niż zapach domowych drożdżówek z rabarbarem i kruszonką. Ich przygotowanie nie jest trudne, a z tego przepisu zawsze się udają.

Takie drożdżówki z rabarbarem robiła moja babcia, a przepis na puszyste, drożdżowe ciasto jest prosty. Tu nie ma nic, co mogłoby się nie udać, choć samo wyrabianie ciasta wymaga nieco cierpliwości (jeśli jednak dysponujesz robotem kuchennym z hakiem do wyrabiania, to można powiedzieć, że ciasto zrobi się samo). Słodkie bułeczki pełne są owoców, a pyszna kruszonka dopełnia całości.

Jak zrobić domowe drożdżówki z rabarbarem?

Jeśli chcesz zaplanować przygotowanie drożdżówek o poranku, tak aby mieć je na śniadanie albo pyszną przekąskę do zabrania do pracy, szkoły czy na weekendową wycieczkę, zaplanuj na wszystko półtorej godziny. Jednak co ważne: jest to już czas z wyrastaniem i pieczeniem ciasta. Twoja praca to ok. 15-20 minut.

Do pokrojonego rabarbaru proponuję dodać kisielu w proszku (ale od razu zaznaczam, że można ten dodatek pominąć). To prosty patent, który kiedyś podpatrzyłam w jednej z piekarni. Może to być też mąka ziemniaczana. Sprawia, że kiedy rabarbar puszcza sok, nie spływa on z drożdżówek, a delikatnie żeluje.

Sama kruszonka to klasyczna kruszonka na bazie mąki pszennej, ale można ją też zrobić (te same proporcje) z mąki migdałowej.

Przepis: Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
465 w każdej porcji

Składniki

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki kisielu truskawkowego (proszku)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto 10-15 minut. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
  2. Szykowanie owoców i kruszonkiRabarbar pokrój na kawałki (jeśli to starsze łodygi, obierz je) i wymieszaj z kisielem. Wymieszaj składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki lub zamrażarki.
  3. Pieczenie drożdżówekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części, formuj kulki i spłaszczone układaj na wyłożonej papierem blasze. Zrób wgłębienia w każdej bułce (np. dociskając ciasto dnem szklanki). Wgłębienie wypełnij kawałkami rabarbaru. Przykryj drożdżówki i odstaw jeszcze na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem, posyp wszystko kruszonką. Piecz 25 minut.

Drożdżówki z rabarbarem na bogato

Kwaśny rabarbar, puszysta drożdżówka i chrupiąca kruszonka to połączenie idealne, ale przyznaję, że ja lubię takie drożdżówki dodatkowo polać jeszcze lukrem. Mówię o nich wtedy, że to drożdżówki z rabarbarem na bogato. Robię prosty lukier: mieszam kubek cukru pudru z odrobiną (zwykle 1-2 łyżki) soku z cytryny i polewam gotowe drożdżówki. Nim lukier zastygnie, można bułeczki dodatkowo posypać prażonymi płatkami migdałów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...