Z kapusty pekińskiej i dwóch dodatków robię soczystą surówkę. Pasuje niemal do każdego obiadu
Kapusta pekińska to popularne, tanie warzywo dostępne przez cały rok. Ma też tę zaletę, że jest bardzo trwała. Dzięki temu zawsze można ją mieć w swoich zapasach w lodówce i sięgnąć po nią, gdy nie będziecie mieć innego pomysłu. U mnie właśnie często surówka z kapusty pekińskiej, to awaryjny dodatek do obiadu.
Jakie dodatki pasują do kapusty pekińskiej?
Przygotowując surówkę z kapusty pekińskiej, można ją połączyć z różnymi dodatkami. Warzywo to bardzo dobrze harmonizuje z ogórkiem świeżym i konserwowym, papryką, pomidorem, marchewką, cebulą i kukurydzą z puszki. Jeśli chodzi o owoce, można sięgnąć po: jabłko, ananas, granat. Smacznym i zdrowym dopełnieniem surówki będą orzechy i pestki.
Jak zrobić chrupiącą i soczystą surówkę z kapusty pekińskiej?
Przygotowując kapustę pekińską do surówki należy ją opłukać, osuszyć i rozdrobnić. Ponieważ warzywo to nie jest zbyt soczyste, zwykle oprósza się je solą i odstawia na 10 minut, by nieco zmiękło. W mojej surówce nie trzeba jednak tego robić, bo pomidory dodają surówce naturalnej soczystości.
Przepis: Soczysta surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidora i natki pietruszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w dużą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. Z oliwy, octu, przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej ma dość łagodny, naturalny smak. Z tego powodu stanowi dobry dodatek do wielu dań obiadowych. Można ją więc podać do: kotletów mielonych, schabowych, smażonych i pieczonych ryb, kurczaka pieczonego i z grilla. Dobrze komponuje się również z ziemniakami, ziemniaczanym puree i frytkami. Surówką tą warto też podbić smak tortilli z kurczakiem, burgerów czy nuggetsów.