To moja ulubiona pasta do pieczywa. Robię ją z popularnej ryby i wyrazistego dodatku

Dodano:
Pasta z makreli Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Ostatnio coraz rzadziej kupuję szynkę czy ser na kanapki. To dlatego, że moja rodzina rozsmakowała się w pastach. Woli je od najlepszych wędlin. I wcale się nie dziwię. Na przykład ta pasta rybna smakuje tak, że trudno się od niej oderwać.

Kanapki można robić nie tylko z gotowymi dodatkami, ale też z tymi domowej roboty. Do ulubionych w moim domu należą pasty. Jajeczna, twarogowa czy z awokado znikają dosłownie w 5 minut, a robię je raz-dwa. Ostatnio do tych domowych przebojów dołączyła pasta rybna. Dzięki wyrazistemu dodatkowi zrobiła się po prostu przepyszna.

Z jakiej ryby zrobić pastę do pieczywa?

Pastę rybną można przygotować z różnych gatunków i form ryb. Doskonale nadaje się tu np. tuńczyk z puszki. Ryba ta nie ma ości, jest miękka i w zasadzie gotowa, by połączyć ją z dodatkami. Świetnie też sprawdzą się tu ryby wędzone. Może to być łosoś wędzony na zimno lub gorąco, a także tuszki rybne. Moja ulubiona to makrela, która jest tania i pyszna. Ma co prawda ości, ale dość łatwo się je oddziela. Można też oczywiście sięgnąć po inne ryby wędzone, np. pstrąga, dorsza.

Jak zrobić wyrazistą pastę rybną do pieczywa?

Pasta rybna z natury ma zdecydowany smak. Ja jednak lubię go podbić, a w zasadzie lekko zneutralizować innym, wyraźnym składnikiem. Zwykle dodawałam trochę cebuli, szczypiorku lub kiszonego ogórka. Tym razem sięgnęłam zaś po kapary. Ich ciekawy smak wyjątkowo dobrze pasuje do ryb. Mojej rodzinie bardzo posmakowało to smarowidło.

Przepis: Wyrazista pasta z makreli

Pasta z wędzonej makreli z dodatkiem kaparów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduża, wędzona makrela
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki kremowego twarożku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • zielenina np. natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakrelę oczyść ze skóry, usuń z niej kręgosłup i małe ości. Mięso rozdrobnij przy pomocy widelca. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Kapary odsącz, drobno posiekaj.
  2. Wykańczanie pastyRybę, cebulę i kapary umieść w misce. Dodaj twarożek i majonez, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku, dodaj trochę posiekanej zieleniny, wymieszaj.

Jak podać pastę rybną?

Pasta rybna to idealny dodatek do pieczywa. Najlepiej pasuje do chleba, np. wiejskiego, razowego, ale też pszennego. Można ją też podać na zrumienionych tostach lub grzankach. Świetnym pomysłem są też warzywne przekąski z dodatkiem tej pasty. I tak porcje pasty rybnej można podać np. na liściach cykorii, łódeczkach z ogórka czy cząstkach papryki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...