Kiedy tylko pojawiają się truskawki, robię te pierogi. To mój najlepszy przepis

Dodano:
Pierogi z truskawkami Źródło: Shutterstock / freeskyline
Pierogi z truskawkami to danie, które kojarzy się dzieciństwem i najlepszą kuchnią u babci. Dziś uwielbiam wracać do tego smaku.

Kiedy tylko w osiedlowym warzywniaku pojawiają się pierwsze polskie truskawki, robię pierogi. Z pysznym ciastem z dodatkiem masła i mocno wypełnione owocami. Przepis jest prosty, ale jak to pierogami: trzeba włożyć w nie trochę pracy.

Jak zrobić pierogi z truskawkami?

Do ciasta na pierogi zawsze dodaję roztopione masło. To prosty dodatek, który robi ogromną różnicę. Podkręca smak i nadaje ciastu wyjątkowej delikatności i elastyczności. Ciasto z tego przepisu możesz zapisać i wykorzystywać zawsze, kiedy robisz pierogi z owocami (np. z jagodami, wiśniami czy śliwkami).

Przy robieniu ciasta potrzeba odrobinę cierpliwości: trzeba je dobrze wyrobić, a potem odłożyć na pół godziny, aby ciasto mogło „odpocząć”. Dzięki temu po rozwałkowaniu nie powinno się kurczyć i będzie idealnie elastyczne.

Co do samego farszu: ja daję truskawki bez żadnych dodatków. Staram się, aby na każdym krążku ciasta zmieściło się ich jak najwięcej. Do truskawek można dodać, jeśli chcesz, odrobinę cukru, niektórzy dodają też mąkę ziemniaczaną lub kisiel (to sprawia, że wnętrze jest bardziej kleiste).

Przepis: Pierogi z truskawkami

Sezonowe pierogi z owocami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 500 g jagód

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta, szykowanie owocówMasło rozpuść w rondelku i przestudź. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, jajko i rozpuszczone masło. Wymieszaj wszystko i wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie osuszone i pozbawione szypułek truskawki pokrój na mniejse kawałki.
  2. Lepienie pierogówCiasto podziel na 2-3 części. Podsyp mąką, rozwałkuj cienko i wykrawaj koła za pomocą szklanki lub foremki do pierogów. Na każdy krążek nakładaj łyżeczkę owoców i dobrze zaklej brzegi. Układaj zlepione pierogi na posypanym mąką stole.
  3. Gotowanie pierogówPierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami można zamrozić. Ja mrożę surowe pierogi: wówczas układam je na tackach, a kiedy się mrożą, dzielę na porcje i przekładam do torebek na mrożonki. Takie pierogi wystarczy potem wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty dłużej niż świeże.

Jak podawać pierogi z owocami?

Ja pierogi z truskawkami podaję na dwa sposoby. Jeśli ma być jak u babci, to koniecznie e śmietaną i cukrem. Jeśli nieco lżej, ale równie smacznie, to z jogurtem naturalnym i ewentualnie odrobiną miodu. Lubię te wkroić na talerz trochę świeżych truskawek, a całość udekorować listkami mięty albo melisy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...