Ten lekki deser bez pieczenia robi furorę. Krem i owoce ze słoika? Razem smakują obłędnie
Desery na zimno zawsze mają w sobie coś wyjątkowego – lekką strukturę, aksamitny krem i orzeźwiający smak owoców. Zamiast długiego oczekiwania na wypieki, wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć coś niezwykle apetycznego. Połączenie słodyczy kremu z kwaskowatością owoców sprawia, że każdy kęs jest idealnie zbalansowany i zachwyca swoją harmonią. No i do tego herbatniki, po prostu ambrozja. Trudno znaleźć lepsze zestawienie, które jednocześnie rozpieszcza podniebienie i dostarcza nuty świeżości.
Jak zrobić kremowy deser z herbatnikami?
W przepisie wykorzystujemy herbatniki, ale mogą to być również biszkopty. Świetnym pomysłem będzie namoczenie ich wcześniej w mocnej kawie. To sprawi, że dostaną wyróżniającego się aromatu. Jeśli robisz wersję deseru, które będą jadły tylko osoby pełnoletnie możesz namoczyć herbatniki w nalewce. Najlepiej dobrać ją do owoców, których użyjesz.
W przypadku owoców masz dużą dowolność, ale jak już wspomniałem dobrze, żeby jednak były kwaskowate. Oprócz wiśni świetnie sprawdzą się owoce z dżemu porzeczkowego lub rabarbarowego.
Przepis: Kremowy deser z herbatnikami
Prosty przepis na pyszny deser, który przygotujesz w 30 minut.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 374 w każdej porcji
Składniki
Warstwa ciasta:
- 300 g herbatników
Krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Warstwa owocowa:
- 300 g wiśni ze słoika
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta i kremu:Herbatniki ułóż w formie. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przygotowanie warstwy owocowejWiśnie podgrzej z cukrem i odrobiną wody, dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj do uzyskania gęstej masy. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby smaki się połączyły i ciasto dobrze stężało.
- Układanie warstw i chłodzenieNa warstwę herbatników nałóż połowę kremu, dodaj warstwę wiśni z konfitury i rozprowadź resztę kremu na wierzchu.
Co dodać do kremowego deseru z herbatnikami?
Do kremowego deseru z herbatnikami można dodać różnorodne składniki, które wzbogacą jego smak i teksturę. Oto kilka propozycji:
- Czekolada – starta gorzka czekolada, kawałki mlecznej lub polewa dodadzą głębi smaku.
- Orzechy – posiekane migdały, orzechy włoskie lub pistacje wprowadzą chrupkość i delikatny aromat.
- Karmel – warstwa karmelu lub solony karmel świetnie komponuje się z kremowym deserem.
- Masło orzechowe – dodaje lekko słonego i intensywnego smaku, który przełamuje słodycz. Zrób samemu domowe masło orzechowe i zaskocz bliskich.
- Kokos – wiórki kokosowe lub krem kokosowy podkreślą egzotyczny charakter deseru.