Kruche ciasto z rabarbarem i bezą, które podbija internet. To niezawodny hit na każdą okazję

Dodano:
Ciasto rabarbarowe z bezą Źródło: Shutterstock / Joanna Grabowska-Kowalska
Ciasto z rabarbarem i bezą smakuje beztroską, ciepłymi dniami i wizytą u babci. To ciasto idealne do kawy, ale też ciasto doskonałe na okazje takie jak urodziny, komunia czy chrzciny.

Blacha tego ciasta znika zawsze w jeden dzień. Kruche ciasto, połączone z kwaśnym rabarbarem i słodką, piankową w środku bezą to prawdziwa uczta. Ciasto z rabarbarem i bezą to trzy warstwy, a zrobienie wypieku nie jest trudne. Ostatnio przepisy na ten wypiek podbijają internet i nic dziwnego. To jedno z najlepszych ciast z rabarbarem.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i bezą?

Bazą wypieku jest proste kruche ciasto, które najpierw trzeba lekko podpiec. Dopiero na tak przygotowanym spodzie ląduje rabarbar oraz beza. Młody rabarbar można od razu kroić, grubsze, starsze łodygi lepiej obrać, aby nie było potem w cieśnie łykowatych włókien. Rabarbar wystarczy wymieszać z kisielem (proponujemy truskawkowy), ale można też dodać zwykłą mąkę ziemniaczaną. To prosty patent, który cukiernicy stosują m.in. do przygotowania rabarbaru do drożdżówek. Owoce po upieczeniu mają dzięki temu apetyczną konsystencję.

Bezę można zrobić z dwóch składników, czyli białek i cukru. Jeśli posługujesz się robotem, to wystarczy wbić białka do misy (najlepiej, żeby były w temperaturze pokojowej) sypać cukier i ubijać aż powstanie lśniąca beza (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Rada: do gotowej bezy można dodać garść płatków migdałów lub płatkami posypać bezę wyłożoną na ciasto.

Przepis: Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto owocowe na kruchym spodzie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego

na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

na bezę:

  • 5 białek
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta kruchegoWymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj żółtka, masło, ekstrakt i zagnieć wszystko ręcznie lub użyj miksera. Ciasto będzie miała konsystencję plastycznej kruszonki. Wysyp ją na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wyrównaj i delikatnie ugnieć. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź.
  2. Szykowanie rabarbaru i bezyRabarbar pokrój na małe kawałki i wymieszaj z kisielem. Białka z cukrem ubij na sztywną, lśniącą bezę (ubijaj razem ok. 8-10 minut).
  3. Pieczenie ciastaNa kruchy spód wyłóż warstwę rabarbaru, a na nią bezę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i po ok. 10 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ok. 40-50 minut (termoobieg).

Jak podawać ciasto z rabarbarem i bezą?

To ciasto nie potrzebuje już żadnych dodatków. Jeśli chcesz je udekorować na przyjęcie, postaw jedynie na delikatne akcenty: listki mięty czy melisy, ewentualnie jadalne kwiaty, które można kłaść obok ciasta.

Ciasto z rabarbarem podawaj z dobrą kawą lub herbatą. A jeśli kochasz rabarbarowe smaki, uszykuj do deseru kompot lub lemoniadę z rabarbarem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...