Siekam botwinkę i robię genialną surówkę do obiadu. To tylko 10 minut pracy
Lubie dorzucać botwinkę do surówek i sałatek nie tylko ze względu na smak, ale i kolor. Kontrastująca z zielenią buraczkowa czerwień zawsze wygląda pięknie na talerzu. Jeśli robię z botwinki surówki, stawia, na proste połączenia i taki jest ten przepis. To botwinka z ogórkiem, koperkiem i jogurtem.
Jak zrobić surówkę z botwinki?
Przygotowanie surówki jest bardzo proste: wystarczy pokroić drobno botwinkę, dodać ogórka, koperek i prosty dressing jogurtowy. To jogurt i przyprawy: sól, pieprz oraz odrobina soku z cytryny. W przepisie podaję ogórka szklarniowego, ale można śmiało wykorzystać również ogórki gruntowe. Ciekawym wariantem tej surówki jest też taka z dodatkiem ogórków małosolnych.
Przepis: Surówka z botwinki i ogórka
Pyszny dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 43 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 ogórek szklarniowy
- 4 gałązki koperku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPosiekaj botwinkę i koper, pokrój ogórka w kostkę lub półplasterki.
- Robienie surówkiDo warzyw dodaj jogurt, dopraw wszystko solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Do czego podawać surówkę z botwinki?
To surówka, która pasuje do wielu obiadów, ale przede wszystkim jest genialnym dodatkiem do obiadów z młodymi ziemniakami. Podaj ją np. z ziemniakami i jajkiem sadzonym, albo ziemniakami i pieczonymi udkami z kurczaka.
Taką surówkę można też serwować do dań z kaszami czy ryżem. Można ją podać z wytrawnymi naleśnikami czy pierogami. To także dobry, warzywny wypełniacz do wszelkiego rodzaju tortilli czy burgerów.
Inne pomysły na surówkę z botwinki
Do botwinki oprócz ogórka można dodawać również inne dodatki, np. szpinak, rukolę, pomidory czy seler naciowy. Ciekawym i smacznym połączeniem jest wymieszanie botwinki i młodej kapusty. Można też eksperymentować z dressingiem. Do jogurtu można dodać czosnek, albo wymieszać jogurt pół na pół z majonezem. Można też dodać zamiast białego sosu lekki winegret z oliwy oraz soku z cytryny.