Siekam botwinkę i robię genialną surówkę do obiadu. To tylko 10 minut pracy

Dodano:
Krojenie botwinki Źródło: Shutterstock / Natalia Kokhanova
Uwielbiam botwinkę i na wiosnę zajadam się nią w różnych postaciach. Jedna z moich ulubionych to prosta surówka do obiadu.

Lubie dorzucać botwinkę do surówek i sałatek nie tylko ze względu na smak, ale i kolor. Kontrastująca z zielenią buraczkowa czerwień zawsze wygląda pięknie na talerzu. Jeśli robię z botwinki surówki, stawia, na proste połączenia i taki jest ten przepis. To botwinka z ogórkiem, koperkiem i jogurtem.

Jak zrobić surówkę z botwinki?

Przygotowanie surówki jest bardzo proste: wystarczy pokroić drobno botwinkę, dodać ogórka, koperek i prosty dressing jogurtowy. To jogurt i przyprawy: sól, pieprz oraz odrobina soku z cytryny. W przepisie podaję ogórka szklarniowego, ale można śmiało wykorzystać również ogórki gruntowe. Ciekawym wariantem tej surówki jest też taka z dodatkiem ogórków małosolnych.

Przepis: Surówka z botwinki i ogórka

Pyszny dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
43 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 4 gałązki koperku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj botwinkę i koper, pokrój ogórka w kostkę lub półplasterki.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj jogurt, dopraw wszystko solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Do czego podawać surówkę z botwinki?

To surówka, która pasuje do wielu obiadów, ale przede wszystkim jest genialnym dodatkiem do obiadów z młodymi ziemniakami. Podaj ją np. z ziemniakami i jajkiem sadzonym, albo ziemniakami i pieczonymi udkami z kurczaka.

Taką surówkę można też serwować do dań z kaszami czy ryżem. Można ją podać z wytrawnymi naleśnikami czy pierogami. To także dobry, warzywny wypełniacz do wszelkiego rodzaju tortilli czy burgerów.

Inne pomysły na surówkę z botwinki

Do botwinki oprócz ogórka można dodawać również inne dodatki, np. szpinak, rukolę, pomidory czy seler naciowy. Ciekawym i smacznym połączeniem jest wymieszanie botwinki i młodej kapusty. Można też eksperymentować z dressingiem. Do jogurtu można dodać czosnek, albo wymieszać jogurt pół na pół z majonezem. Można też dodać zamiast białego sosu lekki winegret z oliwy oraz soku z cytryny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...