To najlepsze śniadanie, jakie możesz zrobić z jajek i pomidorów. Kremowe, pachnące, gotowe w 20 minut

Dodano:
Menemen Źródło: Shutterstock / Chzu
Masz jajka, warzywa i ser? To wystarczy, by stworzyć śniadanie, które zachwyci każdego przy stole. Jest proste, szybkie i smakuje tak, że będziesz chciał je powtarzać co weekend.

Menemen to nic innego jak jajecznica po turecku. Nazwa potrawy pochodzi od miasta Menemen w prowincji Izmir, gdzie danie to zyskało ogromną popularność. Jajka w tej wersji zachwycają wyjątkowym smakiem oraz kremową konsystencją i stały się jednym z symboli kuchni tureckiej. Danie to świetnie sprawdza się jako pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie w rodzinnym gronie.

Menemen – aromatyczna jajecznica z warzywami

Menemen pod względem składu przypomina nieco szakszukę, jednak w tym przypadku jajka są roztrzepywane razem z podduszonymi warzywami. W Turcji trwa debata na temat dodawania do potrawy cebuli – składnik ten dodawany jest jedynie w niektórych regionach. Moim zdaniem cebula świetnie podkreśla smak pozostałych składników i sprawia, że menemen zyskuje wyjątkowy aromat. Do potrawy można dodać również inne składniki np. turecką kiełbasę wołową (sucuk) o wyrazistej nucie czosnku. To danie jest idealnym wyborem nie tylko na pożywne śniadanie, ale także szybki obiad i kolację. Turecka jajecznica najlepiej smakuje serwowana na patelni z dodatkiem pieczywa, którym można nabierać porcje aromatycznej, kremowej potrawy.

Jak zrobić śniadanie z jajek i pomidorów, które pachnie Turcją i rozpływa się w ustach?

Przygotowanie menemenu nikomu nie sprawi żadnych problemów. Sekretem smaku tureckiej jajecznicy jest odpowiednie połączenie warzyw i jajek. Najpierw podduszam czerwoną lub zieloną paprykę z cebulą (można również dodać nieco czosnku), a następnie dorzucam pozbawione skórki i gniazd nasiennych, drobno pokrojone, pomidory malinowe. Poza sezonem na soczyste, słodkie pomidory używam wysokiej jakości passaty lub pomidorów krojonych w puszce. Do podduszonych warzyw dodaję roztrzepane jajka i smażę, aż się zetną. Dopełnieniem smaku potrawy jest aromatyczny, słony ser Gazi, który możesz zastąpić serem feta, a także np. parmezanem.

Wskazówka: jeżeli lubisz pikantne dania, to polecam dodać na patelnię papryczkę chili lub ostrą pastę z papryki.

Przepis: Menemen

Pyszne kremowe jajka w pomidorach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
318 w każdej porcji

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 3 średnie pomidory malinowe
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 80 g tureckiego sera Gazi
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę.
  2. Smażenie warzywNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło (możesz też użyć samej oliwy lub samego masła). Dodaj cebulę oraz paprykę i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną i nadmiar wody odparuje.
  3. Dodanie jajek i seraWbij jajka na patelnię i wymieszaj z warzywami. Smaż do uzyskania preferowanego stopnia ścięcia jajek. Na koniec dodaj pokruszony ser i wymieszaj. Dopraw gotową potrawę solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Menemen serwuję od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypuję potrawę posiekaną zieleniną np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...