Szatkuję czerwoną kapustę i dorzucam dwa dodatki. Tak robię pyszną, delikatną surówkę do obiadu

Dodano:
Surówka z czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / Aksana Ban
Surówka to prosty i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Można ją przygotować z różnych warzyw i wcale nie musi dużo kosztować. Ta surówka z czerwonej kapusty to najlepszy na to dowód. Robi się ją szybko, a smak zachwyca.

Choć wiosna rozgościła się na dobre, w dalszym ciągu nie mamy dużego wyboru warzyw na surówki. Młode dopiero zaczynają się pojawiać, musimy więc korzystać z tych jesiennych. Ale to żadne zmartwienie, bo na przykład czerwona kapusta doskonale zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze. Na dodatek łatwo można ją zamienić w zdrowy dodatek do obiadu.

Jak przygotować kapustę na surówkę?

Czerwoną kapustę przeznaczoną na surówkę trzeba oczyścić z obsuszonych i zwiędniętych liści, a potem rozdrobnić. Najlepiej poszatkować ją dość drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bo dzięki temu puści trochę soków i będzie smaczniejsza. Niektórzy też wrzucają ją na wrzątek i obgotowują. Wtedy jednak surówka zamienia się w sałatkę, bo warzywo przestaje być surowe.

Jak zrobić delikatną surówkę z czerwonej kapusty?

Ta surówka z czerwonej kapusty wychodzi delikatna, dzięki dwóm dodatkom. Dorzucam do niej mianowicie startą marchewkę oraz namoczone rodzynki. Te słodkawe składniki dobrze z nią harmonizują i dodają surówce apetycznego wyglądu. Całość warto skropić lekko kwaśnym sosem, który doda surówce wyrazu.

Przepis: Delikatna surówka z czerwonej kapusty

Słodkawa surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i rodzynek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • ½ małej czerwonej kapusty
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1 marchewka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, drobno poszatkuj. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, odsącz, osusz. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliw z oliwek i soku z cytryny przygotuj sos, polej nim surówkę, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Do jakich potraw pasuje surówka z czerwonej kapusty?

Surówka z czerwonej kapusty to dobry dodatek do wielu dań obiadowych. Można ją podać np. do kotletów schabowych, mielonych czy pieczonych mięs. Dobrze też będzie się komponować z gulaszem, daniami z grilla czy wegetariańskimi. Można ją też dołożyć do hamburgerów albo kanapek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...