Szatkuję czerwoną kapustę i dorzucam dwa dodatki. Tak robię pyszną, delikatną surówkę do obiadu
Choć wiosna rozgościła się na dobre, w dalszym ciągu nie mamy dużego wyboru warzyw na surówki. Młode dopiero zaczynają się pojawiać, musimy więc korzystać z tych jesiennych. Ale to żadne zmartwienie, bo na przykład czerwona kapusta doskonale zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze. Na dodatek łatwo można ją zamienić w zdrowy dodatek do obiadu.
Jak przygotować kapustę na surówkę?
Czerwoną kapustę przeznaczoną na surówkę trzeba oczyścić z obsuszonych i zwiędniętych liści, a potem rozdrobnić. Najlepiej poszatkować ją dość drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bo dzięki temu puści trochę soków i będzie smaczniejsza. Niektórzy też wrzucają ją na wrzątek i obgotowują. Wtedy jednak surówka zamienia się w sałatkę, bo warzywo przestaje być surowe.
Jak zrobić delikatną surówkę z czerwonej kapusty?
Ta surówka z czerwonej kapusty wychodzi delikatna, dzięki dwóm dodatkom. Dorzucam do niej mianowicie startą marchewkę oraz namoczone rodzynki. Te słodkawe składniki dobrze z nią harmonizują i dodają surówce apetycznego wyglądu. Całość warto skropić lekko kwaśnym sosem, który doda surówce wyrazu.
Przepis: Delikatna surówka z czerwonej kapusty
Słodkawa surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i rodzynek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- ½ małej czerwonej kapusty
- 2-3 łyżki rodzynek
- 1 marchewka
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, drobno poszatkuj. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, odsącz, osusz. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliw z oliwek i soku z cytryny przygotuj sos, polej nim surówkę, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Do jakich potraw pasuje surówka z czerwonej kapusty?
Surówka z czerwonej kapusty to dobry dodatek do wielu dań obiadowych. Można ją podać np. do kotletów schabowych, mielonych czy pieczonych mięs. Dobrze też będzie się komponować z gulaszem, daniami z grilla czy wegetariańskimi. Można ją też dołożyć do hamburgerów albo kanapek.