Tylko kilka składników, a smakuje lepiej niż mizeria. Moja wiosenna surówka do obiadów
Bazą jest młoda kapusta, którą uwielbiam jeść w wersji na surowo. Młoda kapusta jest delikatna, ale przy tym niezwykle chrupiąca i uważam, że wiosną, nie ma nic lepszego na surówkę do obiadu. Oczywiście sekretem są zawsze dodatki. Nie bez powodu wspomniałam, że wolę ją od mizerii, bo drugim ważnym składnikiem jest tu soczysty ogórek. Dla koloru dorzucam jeszcze pomidora i obowiązkowo jeszcze coś zielonego. Zwykle jest to koperek, który idealnie pasuje do młodej kapusty.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i ogórka?
Mogłabym streścić ten przepis w jednym zdaniu: pokrój warzywa, dopraw i wymieszaj. To surówka ekspresowa, a warzywa możesz pokroić w dowolny sposób (sugeruję jedynie, że ogórki w plasterki, a pomidory w kostkę). Do przepisu można też wykorzystać pomidorki koktajlowe (pokrój je wówczas na połówki lub ćwiartki). Jeśli nie masz pomidorów pod ręką, a lubisz tak jak ja mieć dużo kolorów na talerzu, wykorzystaj np. czerwoną lub żółtą paprykę. Też pięknie ożywi surówkę, doda smaku i właśni koloru.
Rada: ja tego typu surówki doprawiam w najprostszy sposób, wykorzystując jedynie dobrą oliwę, sok z cytryny (lub dobry ocet jabłkowy), sól i pieprz. Do takiej surówki można jednak zrobić też biały sos na bazie jogurtu. Wymieszaj gęsty jogurt naturalny z odrobiną soku z cytryny, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru pudru. Wymieszaj z warzywami.
Przepis: Surówka z młodej kapusty z ogórkiem
Pyszna, soczysta i świeża surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 294 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 pomidor
- 4 gałązki koperku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, ogórka pokrój w plasterki lub półplasterki, pomidora w kostkę. Koperek drobno posiekaj.
- Doprawianie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj delikatnie.
Do czego podawać surówkę z młodej kapusty?
Dla mnie to surówka obiadowa uniwersalna. Pasuje niemal do każdego obiadu. Moje ulubione zastawienia to jednak typowo wiosenne przysmaki, czyli obiady z dodatkiem młodych ziemniaków z masłem i koperkiem i np. sadzonym jajkiem. Do takiego zestawu można dodać panierowane filety z kurczaka lub pieczone udko. Surówka z młodej kapusty świetnie się też sprawdzi do obiadów z dodatkiem ryżu.