Tylko kilka składników, a smakuje lepiej niż mizeria. Moja wiosenna surówka do obiadów

Dodano:
Surówka z młodej kapusty i ogórka Źródło: Shutterstock / Lesya Dolyuk
Tę surówkę robię ekspresowo. Jest delikatna, świeża, soczysta i chrupiąca. To jedna z moich ulubionych wiosennych surówek do obiadów.

Bazą jest młoda kapusta, którą uwielbiam jeść w wersji na surowo. Młoda kapusta jest delikatna, ale przy tym niezwykle chrupiąca i uważam, że wiosną, nie ma nic lepszego na surówkę do obiadu. Oczywiście sekretem są zawsze dodatki. Nie bez powodu wspomniałam, że wolę ją od mizerii, bo drugim ważnym składnikiem jest tu soczysty ogórek. Dla koloru dorzucam jeszcze pomidora i obowiązkowo jeszcze coś zielonego. Zwykle jest to koperek, który idealnie pasuje do młodej kapusty.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i ogórka?

Mogłabym streścić ten przepis w jednym zdaniu: pokrój warzywa, dopraw i wymieszaj. To surówka ekspresowa, a warzywa możesz pokroić w dowolny sposób (sugeruję jedynie, że ogórki w plasterki, a pomidory w kostkę). Do przepisu można też wykorzystać pomidorki koktajlowe (pokrój je wówczas na połówki lub ćwiartki). Jeśli nie masz pomidorów pod ręką, a lubisz tak jak ja mieć dużo kolorów na talerzu, wykorzystaj np. czerwoną lub żółtą paprykę. Też pięknie ożywi surówkę, doda smaku i właśni koloru.

Rada: ja tego typu surówki doprawiam w najprostszy sposób, wykorzystując jedynie dobrą oliwę, sok z cytryny (lub dobry ocet jabłkowy), sól i pieprz. Do takiej surówki można jednak zrobić też biały sos na bazie jogurtu. Wymieszaj gęsty jogurt naturalny z odrobiną soku z cytryny, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru pudru. Wymieszaj z warzywami.

Przepis: Surówka z młodej kapusty z ogórkiem

Pyszna, soczysta i świeża surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
294 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 pomidor
  • 4 gałązki koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, ogórka pokrój w plasterki lub półplasterki, pomidora w kostkę. Koperek drobno posiekaj.
  2. Doprawianie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj delikatnie.

Do czego podawać surówkę z młodej kapusty?

Dla mnie to surówka obiadowa uniwersalna. Pasuje niemal do każdego obiadu. Moje ulubione zastawienia to jednak typowo wiosenne przysmaki, czyli obiady z dodatkiem młodych ziemniaków z masłem i koperkiem i np. sadzonym jajkiem. Do takiego zestawu można dodać panierowane filety z kurczaka lub pieczone udko. Surówka z młodej kapusty świetnie się też sprawdzi do obiadów z dodatkiem ryżu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...