Obtaczam w prostej miksturze i smażę na patelni. Te tosty to moje ulubione śniadanie

Dodano:
Tosty francuskie Źródło: Shutterstock / vesi_127
Oto śniadanie, któremu nikt się nie oprze i każdy zje ze smakiem. Ja też je uwielbiam, bo jest proste i szybkie do zrobienia, a smakuje obłędnie. Najlepiej z kubkiem kakao, mleka lub kawy. Do jego przygotowania warto wykorzystać czerstwe pieczywo.

Śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie do zrobienia. I takie właśnie są tosty francuskie, które często serwuję mojej rodzinie. Wszyscy zjadają je z wielką ochotą i dzięki temu mają energię na początek dnia. Zobaczcie, jak prosto je zrobić i w jaki sposób najlepiej je podać.

Z jakiego pieczywa zrobić tosty francuskie?

Na tosty francuskie najlepsze jest lekko czerstwe pieczywo. Świeże za bardzo wchłania jajka i może się rozpadać. Możecie sięgnąć np. po pszenne pieczywo tostowe, chałkę, bułkę maślaną czy wrocławską. Pieczywo pokrójcie w grubsze kromki. Zbyt cienkie też mają tendencję do rozpadania się.

Jak zrobić tosty francuskie z miodem?

By przygotować tosty francuskie należy pokroić pieczywo w grubsze kromki i przygotować miksturę z jajek i mleka. Do płynu warto dodać trochę cukru, cukru waniliowego i ewentualnie cynamonu. Kromki pieczywa po zanurzeniu w jajecznej mieszance smaży się na patelni z olejem lub masłem klarowanym. Usmażone warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane tosty moim zdaniem najsmaczniejsze są polane płynnym miodem. Z kubkiem mlecznej kawy smakują wspaniale!

Przepis: Tosty francuskie na słodko

Chrupiące tosty francuskie z miodem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki pieczywa
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • płynny miód do polania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie miksturyJajka wybij do głębokiego talerza. Dodaj do nich mleko, cukier i cynamon. Rozkłóć przy pomocy widelca.
  2. Smażenie tostówNa patelni rozgrzej tłuszcz. Kromki pieczywa zanurzaj w jajecznej mieszance i kładź na patelnię. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
  3. Serwowanie tostówTosty zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Polej cienkimi smużkami miodu.

Z czym jeszcze można podać tosty francuskie?

Miód to niejedyny dodatek, z którym można podać tosty francuskie. Doskonale będą też smakować polane syropem klonowym, posmarowane dżemem, serkiem mascarpone, kremem czekoladowym czy obłożone owocami. Gdy przygotujecie tosty francuskie bez dodatku cukru, będziecie mogli je podać z wytrawnymi dodatkami, np. z serem i szynką czy z jajkiem w koszulce lub sadzonym i awokado.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...