Tartę cytrynową mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest aksamitny krem z przepisu cukierniczki
Przepis na tę tartę, a przede wszystkim na genialny krem cytrynowy na bazie jaj, czyli klasyczny lemon curd, mam od szczecińskiej cukierniczki Oleksandry Marchenko. Ona przygotowuje tę tartę dodatkowo z kremem migdałowym i bezą włoską, jednak ja w domu wybieram najprostszą wersję, czyli połączenie kruchego ciasta oraz kremu cytrynowego. Z tym przepisem każdy powinien sobie poradzić, a zrobienie kremu cytrynowego nie powinno być problemem.
Jak zrobić tartę cytrynową z kremem lemon curd?
Niech cię nie zdziwi precyzja przepisów i podawanie ilości jaj w gramach. Oleksandra Marchenko powtarza, że cukiernictwo opiera się właśnie na takiej precyzji. Patent na odmierzenie odpowiedniej ilości jajek jest prosty: rozmąć rozbite jaja i dopiero odmierz tyle, ile jest potrzebne.
Przy cieście kruchym najważniejsza zasada jest taka, że nie lubi ono ciepła. Dlatego o rozwałkowaniu należy je włożyć od razu do lodówki, aby się schłodziło. Ciasto najprościej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można je od razu wyłożyć do foremek (z przepisu powinny wyjść dwie tarty) lub po schłodzeniu wyciąć odpowiedni kształt i włożyć do foremek.
Tu od razu rada: z tego przepisu można zrobić zarówno większe tarty, jak i małe tarteletki. W przypadku tarteletek, podane w przepisie 12 minut pieczenia ciasta powinno wystarczyć.
Przygotowanie kremu lemon curd wymaga nieco uwagi, ale warto spróbować, bo efekt to nieziemsko pyszny, mocno cytrynowy krem. Nawet jeśli coś nie pójdzie idealnie, po przetarciu przez sitko pozbędziesz się ewentualnych grudek. Taki krem może potem stać w lodówce i możesz go wykorzystywać również jako dodatek do innych deserów.
Przepis: Tarta cytrynowa
Kruche ciasto z pysznym kremem lemon curd.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 431 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 45 g mąki migdałowej
- 400 g mąki tortowej
- 70 g jajka
na lemon curd:
- 195 g jajka
- 180 g cukru
- 95 g zimnego masła
- 165 g soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta na tartęPołącz zimne masło z cukrem pudrem i mąką. Dodaj mąkę migdałową oraz jajka i szybko wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je, wyłóż na formy do tarty, przykryj folią i wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
- Robienie lemon curdW garnku wymieszaj jajka z cukrem, dodaj sok z cytryny, skórkę i zacznij gotować, cały czas mieszając trzepaczką. Na koniec dodaj zimne masło, gotuj i mieszaj. Kiedy krem zgęstnieje, jest gotowy. Możesz go dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby był idealnie gładki.
- Pieczenie tartyCiasto w foremkach ponakłuwaj widelcem, wysyp wnętrze tarty kulkami do pieczenia lub suchą fasolą i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij tarty, zdejmij delikatnie fasolę lub kulki, nałóż krem i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Jak udekorować tartę cytrynową?
Tartę można udekorować włoską bezą, czyli bezą robioną na bazie ubitych białek i gorącego syropu cukrowego (takiej bezy już się nie piecze) i to wersja dla ambitnych. W prostszej i szybszej, którą ja często wykorzystuję, wystarczy posypać tartę przed podaniem odrobina cukru pudru i udekorować plasterkami cytryny. Można też udekorować ciasto pokruszonymi kawałkami tradycyjnej bezy.