Kroję cebulę i dorzucam popularny owoc. To genialny dodatek do mięs i grzanek

Dodano:
Cebula z jabłkiem Źródło: Shutterstock / from my point of view
Tak przygotowana cebula jest przepysznym dodatkiem do wielu mięsnych dań, ale nie tylko. Robi się ją łatwo i szybko.

To duszona cebula z jabłkami. Prosty dodatek do mięs, z którego zrobieniem poradzi sobie każdy, a z pewnością wniesie on zupełnie nowy smak do dań, które jesz na co dzień. Połączenie cebuli i jabłek znamy zwykle w wersji z wątróbką, ale ma ono mnóstwo innych, pysznych zastosowań. Ale o tym dalej.

Jak zrobić cebulę z jabłkami?

Na patelnię należy w pierwszej kolejności wrzucić cebulę i podsmażyć ją na maśle. Potem dopiero dodajemy jabłka: chodzi o to, aby je również poddusić, jednak niezbyt długo, aby się całkiem nie rozpadły. Przyprawy są proste: to miód, sól i pieprz. Możesz jednak poeksperymentować ze swoim daniem, bo będzie pasować tu także pieprz ziołowy, majeranek czy odrobina gałki muszkatołowej.

Przepis: Cebula z jabłkami

Pyszny dodatek do mięs.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g cebuli
  • 250 g jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówJabłka wydrąż i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w półkrążki i wrzuć na rozgrzane masło. Smaż, aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni.
  2. Wykańczanie daniaDo cebuli dodaj miód, jabłka i duś wszystko razem przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.

Do czego podawać cebulę z jabłkami?

Cebula i jabłka to duet doskonały jako dodatek do wspomnianej wątróbki, ale nie tylko. Tak przygotowaną cebulę możesz zaserwować również innych dań mięsnych. Świetnie pasuje do karkówki: duszonej na patelni, pieczonej, smażonej w panierce czy pieczonej na grillu. Taka cebulka będzie też pysznym uzupełnieniem pieczonego kurczaka.

Można ją kłaść jako dodatek na kotlety schabowe, ale też wszelkiego rodzaju kotlety i pulpeciki z mięsa mielonego. W wersji bezmięsnej, cebula z jabłkami pasuje m.in. do odsmażanych pierogów z ziemniakami i serem czy panierowanych boczniaków.

Ja z kolei bardzo lubię jeść cebulę z jabłkami na kanapkach. Świetnie podkręci smak kanapek z pasztetem (pasuje zarówno do pasztetów mięsnych jak i wegetariańskich), ale można ją też kłaść na zrumienione grzanki jako główną i jedyną gwiazdę kanapki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...