Kroję cebulę i dorzucam popularny owoc. To genialny dodatek do mięs i grzanek
To duszona cebula z jabłkami. Prosty dodatek do mięs, z którego zrobieniem poradzi sobie każdy, a z pewnością wniesie on zupełnie nowy smak do dań, które jesz na co dzień. Połączenie cebuli i jabłek znamy zwykle w wersji z wątróbką, ale ma ono mnóstwo innych, pysznych zastosowań. Ale o tym dalej.
Jak zrobić cebulę z jabłkami?
Na patelnię należy w pierwszej kolejności wrzucić cebulę i podsmażyć ją na maśle. Potem dopiero dodajemy jabłka: chodzi o to, aby je również poddusić, jednak niezbyt długo, aby się całkiem nie rozpadły. Przyprawy są proste: to miód, sól i pieprz. Możesz jednak poeksperymentować ze swoim daniem, bo będzie pasować tu także pieprz ziołowy, majeranek czy odrobina gałki muszkatołowej.
Przepis: Cebula z jabłkami
Pyszny dodatek do mięs.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 400 g cebuli
- 250 g jabłek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJabłka wydrąż i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w półkrążki i wrzuć na rozgrzane masło. Smaż, aż cebula się zeszkli i lekko zrumieni.
- Wykańczanie daniaDo cebuli dodaj miód, jabłka i duś wszystko razem przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
Do czego podawać cebulę z jabłkami?
Cebula i jabłka to duet doskonały jako dodatek do wspomnianej wątróbki, ale nie tylko. Tak przygotowaną cebulę możesz zaserwować również innych dań mięsnych. Świetnie pasuje do karkówki: duszonej na patelni, pieczonej, smażonej w panierce czy pieczonej na grillu. Taka cebulka będzie też pysznym uzupełnieniem pieczonego kurczaka.
Można ją kłaść jako dodatek na kotlety schabowe, ale też wszelkiego rodzaju kotlety i pulpeciki z mięsa mielonego. W wersji bezmięsnej, cebula z jabłkami pasuje m.in. do odsmażanych pierogów z ziemniakami i serem czy panierowanych boczniaków.
Ja z kolei bardzo lubię jeść cebulę z jabłkami na kanapkach. Świetnie podkręci smak kanapek z pasztetem (pasuje zarówno do pasztetów mięsnych jak i wegetariańskich), ale można ją też kłaść na zrumienione grzanki jako główną i jedyną gwiazdę kanapki.