Z naleśników i słodkich dodatków robię obłędne roladki. Nikt nie potrafi im się oprzeć
Naleśniki to prosta potrawa, którą można podać na słodko i wytrawnie. Może też przybrać różne kształty, w zależności od tego, jak je uformujemy. Dziś zapraszam was na wyjątkowe, naleśnikowe roladki. Robi się je całkiem prosto, a wyglądają obłędnie. Tak, jak zawsze liczy się bowiem pomysł.
Jak zrobić ciasto na słodkie naleśniki?
Ciasto na słodkie naleśniki robi się podobnie, jak na wytrawne. Można ewentualnie dodać 1-2 łyżeczki cukru zwykłego lub wanilinowego. Dzięki temu naleśniki będą nie tylko słodkawe, ale też ładnie się przyrumienią. Jeśli zaś chcecie uzyskać naleśniki o ciemnej barwie, dodajcie do ciasta łyżkę kakao w proszku. Naleśniki przy okazji zyskają też czekoladowy smak.
Jak zrobić naleśnikowe roladki na deser?
Przygotowanie słodkich, naleśnikowych roladek trzeba zacząć od sporządzenia ciasta. Ja stawiam na ciemne z dodatkiem kakao, bo bardzo ładnie wygląda w zestawieniu z białym kremem. Krem robię natomiast z bitej śmietany i serka mascarpone. Dzięki temu jest kremowy i dość stabilny. Przed zwinięciem naleśników, na kremie kładę kawałki kolorowych owoców. Nadają roladkom nieziemskiego wyglądu.
Przepis: Słodkie, naleśnikowe roladki
Roladki z ciemnych naleśników, białego kremu i świeżych owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
Na nadzienie:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 owoce kiwi
- 2 banany
- kilka truskawek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, by mąka dobrze napęczniała. Potem usmaż cienkie naleśniki. Ułóż je w stosik, przykryj, odstaw do wystygnięcia.
- Przygotowanie nadzieniaŻelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z mascarpone i cukrem wanilinowym, połącz z gęstniejącą żelatyną. Kiwi umyj, obierz pokrój w dużą kostkę. Truskawki opłucz, osusz, każdą przekrój na cztery części. Banany obierz, przekrój wzdłuż na połowę.
- Formowanie roladekKażdy naleśnik posmaruj dość grubą warstwą kremu. Wzdłuż naleśników ułóż kawałki owoców. Zwiń dość ścisłe roladki, uważając by krem nie wypłynął. Roladki wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pokrój je w plastry o szerokości 2,5-3 cm.
Pomysły na nadzienie do naleśnikowych roladek
Nadzienie do naleśnikowych, słodkich roladek można zrobić też nieco inaczej. Zamiast dodawać serek mascarpone, śmietankę wystarczy ubić z usztywniaczem. Dzięki temu nie będzie podchodziła wodą i ładnie będzie się prezentować. Do śmietanki można też dodać łyżeczkę suchych nasion chia. Napęcznieją, lekko zagęszczając krem, a także dodadzą deserowi niezwykle apetycznego wyglądu.