Wrzucam warzywa na blachę i mam gotowy posiłek lub dodatek do obiadu. Jest zdrowo i pysznie
Pieczone warzywa mogłabym jeść codziennie. Mam na nie swój patent, bo lubię, kiedy obok papryki, pomidorów czy cukinii na blasze są też sycące ziemniaki. Dzięki prostemu trikowi, warzywa nie muszą być w piekarniku dłużej niż pół godziny, a ziemniaki są idealnie upieczone.
Jak zrobić pieczone warzywa z ziemniakami?
Ziemniaki, szczególnie jeśli chcesz mieć większe kawałki, potrzebują zwykle więcej czasu w piekarniku, niż pozostałe warzywa. Dlatego zawsze najpierw lekko je podgotowuję (10-15 minut) i dopiero wrzucam na blachę z resztą warzyw. Ten prosty trik sprawia, że wszystkie warzywa są idealnie upieczone, a ziemniaki miękkie w tym samym czasie.
Moja ulubiona przyprawa do takich warzyw to oregano, ale możesz też wykorzystać tymianek, bazylię czy ziołowe mieszanki przypraw, np. zioła prowansalskie. Świetnym pomysłem jest położenie między warzywami gałązek świeżego rozmarynu.
Na blachę możesz też wrzucić inne warzywa, np. kawałki korzenia selera, dynię czy ostre papryczki. Mówiąc krótko: dodaj to, co lubisz lub to, co akurat masz w kuchni.
Przepis: Pieczone warzywa
Pyszne danie lub dodatek do mięs.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 559 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cukinia
- 20 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 2 łyżki oregano
- 1/3 szklanki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i podgotuj przez 10-15 minut. Paprykę, marchewkę, cebulę i cukinię pokrój na kawałki.
- Pieczenie warzywPodgotowane ziemniaki oraz wszystkie warzywa wysyp na blachę, polej oliwą, dopraw solą, pieprzem, oregano i delikatnie wymieszaj. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać pieczone warzywa?
Warzywa z tego przepisu można zajadać od razu nawet bez żadnych dodatków. Ja najbardziej lubię je jeść z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu, ale można tu wykorzystać dowolny, zimny sos, także zwykły keczup.
Takie warzywa są doskonałe na obiad jako dodatek do mięs. Możesz je podać np. z pieczonymi lub smażonymi udkami z kurczaka, drobiowymi sznyclami czy kotletem schabowym.
Kiedy takie warzywa mi zostają, wkruszam do nich ser feta, dorzucam posiekaną natkę pietruszki i robię szybką sałatkę z pieczonych warzyw, która jest idealna na kolację albo jako przekąska do pracy.