Zrób dziś ten obiad z kurczaka w kremowym sosie. Tani, szybki i lepszy niż z restauracji
Pierś z kurczaka to mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Wystarczy krótka chwila smażenia i jest gotowe do podania. W połączeniu z kremowym, aromatycznym sosem idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe oraz wykwintna kolacja.
Ile smażyć całą pierś z kurczaka?
Czas smażenia piersi z kurczaka zależy od wielkości i grubości kawałka mięsa. Średnia pierś z kurczaka wymaga smażenia po 4-5 minut z każdej strony. W czasie smażenia kilka razy przewracam mięso, żeby równomiernie się przyrumieniło. Żeby zyskać pewność, że pierś z kurczaka jest odpowiednio wysmażona, można nakłuć mięso w najgrubszym miejscu i sprawdzić, czy wypływający sok nie jest podbarwiony krwią.
Jak zrobić piersi z kurczaka w kremowym sosie, które smakują lepiej niż z restauracji?
Potrawa nie wymaga długiego przygotowania. Oczyszczone z błon i chrząstek oraz umyte mięso starannie osuszam, nacieram przyprawami i oliwą oraz odstawiam na 10 minut. W tym czasie przygotowuję składniki sosu.
Podsmażone mięso zdejmuję z patelni i smażę czosnek oraz szpinak. Gdy liście zwiędną, podlewam je bulionem drobiowym lub warzywnym oraz śmietanką kremówką 30% (można zastąpić rosołem z poprzedniego dnia, wodą oraz śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym). Dodaję mięso i podgrzewam je w aromatycznym sosie przez 5 minut, a następnie podaję z różnymi dodatkami. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby sos wyszedł bardziej gęsty, to możesz dodać na patelnię 3-4 łyżki serka mascarpone.
Przepis: Piersi z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
Delikatne mięso w aksamitnym sosie smakuje z każdym dodatkiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 489 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie piersi z kurczaka
- 250 g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml bulionu drobiowego
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPierś z kurczaka oczyść, umyj i starannie osusz. W misce wymieszaj oregano, tymianek, kolorowy czosnek oraz oliwę z oliwek. Obtocz mięso w oliwie z przyprawami, odstaw na 10 minut, a następnie oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie dodatkówSzpinak umyj i odsącz z nadmiaru wody. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Bulion wymieszaj ze śmietanką kremówką.
- Smażenie mięsaUsmaż piersi z kurczaka na suchej patelni, a następnie przełóż na talerz i przykryj pokrywką lub szklaną miską (możesz też owinąć gorące mięso folią aluminiową). Dodaj na patelnię po smażeniu mięsa klarowane masło (jeżeli przyprawy się przypaliły, to najpierw umyj patelnię) i wrzuć szpinak. Gdy liście zwiędną, dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając.
- Robienie sosuZalej szpinak śmietanką z bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodanie mięsaDodaj na patelnię piersi z kurczaka i gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
Jak i z czym podawać pierś z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem?
Potrawę serwuję na ciepło. Smak mięsa i sosu dobrze komponuje się z różnymi dodatkami np.:
- ziemniakami z wody, purée ziemniaczanym oraz ziemniakami pieczonymi w ziołach,
- purée z kalafiora, purée z zielonego groszku i purée z marchewki,
- białym, brązowym oraz kolorowym ryżem,
- kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną niepaloną i kaszą bulgur,
- makaronem,
- pieczywem.
Danie serwuję z porcją świeżych warzyw np. sałatką z pomidorków koktajlowych, sałatką z kapusty pekińskiej i nowalijek, surówką z marchewki i ziół, surówką z pora oraz surówką z zielonego ogórka.