Ta zupa z mięsną wkładką wystarcza za dwa dania. Gotuję ją z paru tanich składników

Dodano:
Zupa z dodatkiem mięsa Źródło: Shutterstock / mythja
Gdy nie macie czasu na gotowanie obiadu z dwóch dań, postawcie na tę zupę. Robi się ją szybko i prosto z paru niewyszukanych składników. Jej zaletą jest fakt, że naprawdę można się nią najeść. Wszak gotuje się ją na mięsnym wywarze i zawiera kawałki mięsa.

Zupy z mięsną wkładką doskonale pamiętam z dzieciństwa. Często gotowała je moja mama, gdy brakowało jej czasu. Wszyscy zajadali się tym gorącym, pożywnym daniem. Sentyment do tej potrawy został mi do dziś i często sama ją przyrządzam. Miseczką takiej aromatycznej, pysznej zupy można się naprawdę najeść. Co więcej, świetnie też nadaje się do odgrzewania.

Na jakim mięsie ugotować zupę?

Zupę możecie ugotować na różnych rodzajach mięs. Ich dobór zależy od waszych upodobań smakowych, przewidzianych dodatków i faktu, czy liczycie kalorie. Najsmaczniejsze zupy wychodzą na mięsie z kością, np. na żeberkach wieprzowych, wołowym szpondrze czy skrzydle indyczym. Moją zupę gotuję zwykle na wieprzowinie, ale jeśli wolicie, by wasza zupa była mniej kaloryczna, sięgnijcie po porcję drobiową.

Jak zrobić zupę z mięsną wkładką?

Przygotowanie zupy z mięsną wkładką zaczynam od ugotowania wywaru. Najpierw gotuję samo mięso, a potem dodaję do niego warzywa i przyprawy. Gdy wywar jest gotowy, dorzucam ziemniaki, kapustę i przecier pomidorowy. Po ugotowaniu całość zaprawiam i doprawiam. Zupa wychodzi pożywna i pełna smaku.

Przepis: Zupa z mięsną wkładką

Zupa na żeberku wieprzowym z dodatkiem przecieru pomidorowego

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 300 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 3 ziemniaki
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 200 g białej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso opłucz, podziel na kawałki, umieść w garnku, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu, aż woda się zagotuje. Z zupy usuń szumowiny, dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj całość ok. 20 minut.
  2. Wzbogacanie zupyDo wywaru dodaj pietruszkę, seler, cebulę, pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Całość gotuj ok. 10 minut. Do zupy dodaj poszatkowaną kapustę, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i pieprzu, gotuj 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i przekrojony ząbek czosnku, gotuj jeszcze ok. 5 minut. Zupę dopraw do smaku, podawaj z kawałkami oczyszczonego mięsa.

Co warto dodać do zupy z mięsną wkładką?

Do zupy z mięsną wkładką i ziemniakami doskonale też pasują kluski. Jednak nie takie kupne, a domowe. Ja często przygotowuję zacierki, które robię z mąki, odrobiny wody i szczypty soli. Dzięki ich dodatkowi zupa staje się jeszcze bardziej pożywna. A konsystencja klusek stanowi doskonałe urozmaicenie mojej zupy z mięsną wkładką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...