Przy tej potrawie nie ma roboty, a smakuje obłędnie. To u mnie hit spotkań przy grillu

Dodano:
Grillowane szparagi Źródło: Shutterstock / zi3000
Kiełbaska i karkówka z grilla smakują doskonale, ale czasami mam ochotę na coś bardziej wyszukanego. Wtedy sięgam po szparagi i aromatyczne plasterki i błyskawicznie zamieniam je w przekąskę lepszą niż z restauracji.

Na grillu robimy zwykle bardzo proste potrawy, których smak w głównej mierze jest zasługą sposobu pieczenia. Pełne aromatu mięsne kąski wszyscy zjadają z apetytem, jednak czasami warto wrzucić na ruszt coś lżejszego. Ja lubię grillowane warzywa, a w szczególności szparagi. Niewiele bowiem potrzeba, by uczynić z nich mistrzowskie danie.

Jak przygotować szparagi do grillowania?

Do grillowania przeznaczam zwykle zielone szparagi. Jest przy nich mniej pracy, niż przy białych, bo nie trzeba ich obierać. Warzywo wystarczy umyć i odłamać twarde końcówki. Jeśli szparagi są grube, można je też zblanszować, czyli włożyć do wrzątku na 1-2 minuty. Osuszone szparagi warto skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a potem oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Jak zrobić szparagi grillowane w boczku?

Cieniutkie plasterki wędzonego boczku to doskonałe dopełnienie szparagów. Składniki ten potrafi dodać smaku, aromatu oraz wilgotności. Dzięki niemu szparagi nie wysychają w czasie grillowania, tylko ładnie się rumienią. A przygotowanie tej potrawy sprowadza się do owinięcia każdego szparaga plasterkiem boczku. Po upieczeniu na grillu całość zyskuje wspaniały aromat i chrupkość.

Przepis: Szparagi w boczku

Zielone szparagi grillowane w boczku wędzonym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • cienkie plasterki wędzonego boczku (tyle, ile szparagów)
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szparagówSzparagi umyj, z każdego odłam twardą końcówkę. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku, tak by boczek pokrył, jak największą część szparaga. Warzywo skrop oliwą, oprósz pieprzem.
  2. Grillowanie szparagówSzparagi ułóż na średnio rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz 6-8 minut, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się przypiekły.

Wskazówka: Zamiast grillować, szparagi w boczku możesz usmażyć na grillowej patelni.

Jak podać szparagi grillowane w boczku?

Szparagi grillowane w boczku można podać na przystawkę. Doskonałym dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub jogurtowy. Będą też stanowiły świetnie dopełnienie jajek sadzonych lub w koszulce, a także grillowanych mięs. Jeśli mają pełnić rolę lekkiego dania, zaserwujcie je z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych lub z serowymi grzankami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...