Przy tej potrawie nie ma roboty, a smakuje obłędnie. To u mnie hit spotkań przy grillu
Na grillu robimy zwykle bardzo proste potrawy, których smak w głównej mierze jest zasługą sposobu pieczenia. Pełne aromatu mięsne kąski wszyscy zjadają z apetytem, jednak czasami warto wrzucić na ruszt coś lżejszego. Ja lubię grillowane warzywa, a w szczególności szparagi. Niewiele bowiem potrzeba, by uczynić z nich mistrzowskie danie.
Jak przygotować szparagi do grillowania?
Do grillowania przeznaczam zwykle zielone szparagi. Jest przy nich mniej pracy, niż przy białych, bo nie trzeba ich obierać. Warzywo wystarczy umyć i odłamać twarde końcówki. Jeśli szparagi są grube, można je też zblanszować, czyli włożyć do wrzątku na 1-2 minuty. Osuszone szparagi warto skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a potem oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Jak zrobić szparagi grillowane w boczku?
Cieniutkie plasterki wędzonego boczku to doskonałe dopełnienie szparagów. Składniki ten potrafi dodać smaku, aromatu oraz wilgotności. Dzięki niemu szparagi nie wysychają w czasie grillowania, tylko ładnie się rumienią. A przygotowanie tej potrawy sprowadza się do owinięcia każdego szparaga plasterkiem boczku. Po upieczeniu na grillu całość zyskuje wspaniały aromat i chrupkość.
Przepis: Szparagi w boczku
Zielone szparagi grillowane w boczku wędzonym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- cienkie plasterki wędzonego boczku (tyle, ile szparagów)
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szparagówSzparagi umyj, z każdego odłam twardą końcówkę. Każdy szparag owiń plasterkiem boczku, tak by boczek pokrył, jak największą część szparaga. Warzywo skrop oliwą, oprósz pieprzem.
- Grillowanie szparagówSzparagi ułóż na średnio rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz 6-8 minut, co jakiś czas je obracając, by równomiernie się przypiekły.
Wskazówka: Zamiast grillować, szparagi w boczku możesz usmażyć na grillowej patelni.
Jak podać szparagi grillowane w boczku?
Szparagi grillowane w boczku można podać na przystawkę. Doskonałym dodatkiem do nich będzie sos czosnkowy lub jogurtowy. Będą też stanowiły świetnie dopełnienie jajek sadzonych lub w koszulce, a także grillowanych mięs. Jeśli mają pełnić rolę lekkiego dania, zaserwujcie je z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych lub z serowymi grzankami.