Sekret sałatki, którą moi znajomi zawsze proszą na grilla. To banalnie prosty przepis

Dodano:
Sałatka z wczesnych ziemniaków Źródło: Shutterstock / from my point of view
Jeśli szukasz przepisu na sałatkę, która podbije serca wszystkich przy grillu, jesteś we właściwym miejscu. Ta lekka, aromatyczna i banalnie prosta w przygotowaniu sałatka z ziemniaków to mój sprawdzony hit na każde spotkanie.

Moja rodzina i przyjaciele uwielbiają ziemniaki (szczególnie wczesne i młode) w każdej odsłonie. Gdy tylko pojawiają się w sklepach, przygotowuję m.in. lekką, ale bardzo sycącą i aromatyczną sałatkę, która doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do różnych dań. To przepis idealny na grilla. Zapraszam po przepis na lekką i pełną smaku przekąskę z kilku prostych składników.

Jakie ziemniaki nadają się do sałatki?

Do sałatki zawsze wybieram ziemniaki typu kulinarnego A lub B, które zawierają mało skrobi. Takie ziemniaki nie rozpadają się w czasie gotowania na małe kawałki. Typ kulinarny ziemniaków ma znaczenie zarówno w przypadku odmian wczesnych, jak i późnych. Istotną kwestią jest także wielkość warzyw – im mniejsze ziemniaki, tym lepiej – małe ziemniaki nie wymagają krojenia po ugotowaniu.

Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną, która zrobi furorę na grillu?

Sałatka z poniższego przepisu nie wymaga żadnego wysiłku. Wystarczy ugotować ziemniaki o podobnej wielkości i w międzyczasie przygotować dodatki. Mając gotowe składniki, pozostaje jedynie je połączyć i poczekać kilka minut, żeby smaki się przegryzły.

Do sałatki z młodych ziemniaków dodaję delikatną w smaku czerwoną cebulę, którą możesz zastąpić cebulą czosnkową lub szalotką. Jeżeli nie przepadasz za smakiem kaparów, to polecam użyć zielonych lub czarnych oliwek. Smak ziemniaczanej sałatki podbijesz, dodając podprażone na suchej patelni orzechy włoskie, laskowe lub pistacje.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Idealna na grilla.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
309 w każdej porcji

Składniki

  • 8 ugotowanych ziemniakow
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki i rzodkiewki pokrój. Jeśli rzodkiewki mają świeże, młode listki, również je skrój do sałatki. Koperek posiekaj, cebulę pokrój.
  2. Doprawianie sałatkiDo warzyw dodaj olej lniany, dopraw wszystko sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wymieszaj.

Do czego podawać sałatkę z młodych ziemniaków?

Sałatkę z młodych ziemniaków podaję jako samodzielną przekąskę oraz dodatek do m.in.:

  • grillowanych mięs, ryb oraz warzyw,
  • pieczeni wieprzowej i wołowej,
  • pieczonego i smażonego kurczaka.

Efektowny wygląd i wyjątkowy smak sałatki sprawia, że doskonale sprawdza się nie tylko jako codzienna przekąska, ale także element menu domowych przyjęć okolicznościowych, pikników i innych spotkań w gronie rodziny oraz przyjaciół.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...