Ta tortilla skradła serca mojej rodziny. Zrób ją raz, a będziesz wracać do tego przepisu
Chimichanga, inaczej smażone burrito – symbol kuchni Tex-Mex – łączy chrupiące placki tortilli z pełnym smaków i aromatów nadzieniem. Moja rodzina uwielbia tę pyszną potrawę. Przygotowuję ją z kilku prostych składników. Dziś polecam chimichangę z farszem na bazie mielonej wołowiny i fasoli pinto.
Jak zrobić tradycyjną chimichangę?
Chimichanga to danie, które nie wymaga wiele pracy. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Do podsmażonego mięsa mielonego dodaję aromatyczne warzywa i przyprawy. Następnie na patelni po smażeniu mięsa podgrzewam fasolę i lekko ją rozmiatam widelcem (możesz również zblendować fasolę z ulubionymi ziołami i przyprawami na jednolity krem). Pszenne tortille smaruję fasolą oraz dodaję mięsny farsz i starty ser żółty – ze smakiem nadzienia doskonale komponuje się ser cheddar, ale możesz też użyć np. goudy. Zwijam placki i podgrzewam chimichangę w głębokim oleju.
Jeżeli chcesz przygotować potrawę w lżejszej wersji, to polecam zrezygnować ze smażenia i podgrzać wypełnione farszem placki tortilli na suchej lub jedynie lekko natłuszczonej patelni, w piekarniku lub na grillu kontaktowym. Pamiętaj, że przekąska będzie miała wyższe wartości odżywcze, jeżeli użyjesz pełnoziarnistych placków.
Przepis: Chimichanga
Pyszne nadzienie owinięte w pszenną tortillę i smażoną na złoty kolor.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 689 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże placki tortilli
Na farsz:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 puszka fasoli pinto
- 1 średnia cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 200 g startego sera cheddar
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 600 ml oleju do smażenia
- 4 mięsiste pomidory
- 1 mała papryczka chili
- 1 mała cebula czerwona
- kilka gałązek kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duże awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaNa rozgrzanym oleju obsmaż mięso mielone. Gdy się przyrumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę czerwoną oraz starty na tarce o małych oczkach czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj kumin, oregano oraz ostrą i słodką paprykę. Smaż 4-5 minut lub do miękkości mięsa i dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Gotowy farsz przełóż do miski.
- Przygotowanie fasoliOdsącz fasolę, a następnie przełóż ją na patelnię po smażeniu mięsa, podgrzej i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładkie purée. Wskazówka: możesz zrezygnować z dodawania fasoli i przygotować chimichangę jedynie z mięsem i serem.
- WykonaniePosmaruj tortille warstwą fasoli, następnie dodaj farsz mięsny i starty na tarce ser. Zwiń placki, zaczynając od boków, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas smażenia.
- Przygotowanie dodatkówPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną kolendrę, posiekaną papryczkę chili oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw pomidorową salsę solą i pieprzem. Miąższ awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- SmażenieW płytkim rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Smaż chimichangę partiami, przez 3-4 minuty, obracając, żeby równomiernie się zrumieniła.
Chimichangę podaję na ciepło. Na wierzchu układam porcje salsy pomidorowej i guacamole.
Inne farsze i dodatki do chimichangi
Oto kilka inspiracji na różnorodne farsze do chimichangi, które pozwolą odkryć nowe smaki:
- szarpana pierś kurczaka w sosie BBQ, starty ser gouda lub mozzarella, kukurydza, kawałki ananasa,
- duszona papryka, cukinia, bakłażan, czerwona fasola z puszki, sos pomidorowy, świeża kolendra,
- jajecznica, wędzona szynka, papryka, awokado i ser cheddar,
- szarpana wieprzowina, czerwona fasola, pomidory, ostry sos Cholula,
- smażone polędwiczki z kurczaka, czerwona cebula, papryka, pomidory, ser queso fresco, salsa mango.
Do chimichangi możesz podać np. sos czosnkowy, sos ketchupowo-majonezowy, łagodny lub pikantny sos meksykański, sos tysiąca wysp oraz sos pomidorowo-paprykowy.