Zapiekane naleśniki z pożywnym farszem. Pyszna kolacja na ciepło dla całej rodziny

Dodano:
Zapiekane naleśniki Źródło: Shutterstock / irina2511
Kolacja może być smaczna i apetyczna. A do jej przygotowania nie trzeba dużo czasu, ani pieniędzy. Wystarczy tylko usmażyć naleśniki i nadziać je prostym farszem. Po zapieczeniu zamienią się w wyborne danie.

Jeśli macie nieco więcej czasu na przygotowanie kolacji, podsuwam smaczną propozycję. Są nią zapiekane naleśniki z wytrawnym farszem. Przyrządzenie tego ciepłego posiłku nie zajmie wam dużo czasu, a z pewnością posmakuje on całej rodzinie. Na dodatek tymi naleśnikami można się najeść, bo nadzienie jest naprawdę pożywne.

Pomysły na wytrawny farsz do naleśników

Wytrawny farsz do naleśników sprawia, że można się nimi najeść. Takie nadzienie da się przygotować z różnych produktów, które warto połączyć w zestawy. Dobrze sprawdzą się np.:

  • mięso mielone i warzywa (np. cukinia, cebula, marchewka);
  • szpinak, ser feta i czosnek;
  • kurczak, pieczarki i ser;
  • kapusta kiszona i grzyby (np. pieczarki, suszone leśne);
  • duszone warzywa (np. papryka, bakłażan, czosnek) i tofu.

Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i pieczarkami?

Przygotowanie naleśników z pożywnym farszem składa się z dwóch głównych etapów: usmażenia naleśników i przygotowania farszu. Dalej zostaje już niewiele pracy, bo naleśniki wystarczy tylko nadziać, zrolować, ułożyć w naczyniu i wstawić do piekarnika. Po ok. 25 minutach pieczenia danie jest gotowe do podania.

Przepis: Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Naleśniki zapiekane z wytrawnym farszem z kurczaka, pieczarek i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
439 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Na farsz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 300–400 g)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g startego sera (np. mozzarella, gouda)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, usmaż cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuKurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw i podsmaż na złoto. Oddzielnie podsmaż pieczarki z cebulą, by się lekko zrumieniły i by odparował nadmiar wody. Dodaj je do kurczaka razem ze śmietanką. Duś całość kilka minut, dopraw gałką, solą i pieprzem.
  3. Zapiekanie naleśnikówPrzygotowany farsz wyłóż na naleśniki, zwiń rulony, ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Naleśniki posyp startym serem. Całość piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Sosy do zapiekania wytrawnych naleśników

Wytrawne naleśniki można zapiec wyłącznie pod kołderką ze startego, żółtego sera. Jeśli jednak chcecie, by danie było jeszcze bardziej pożywne i soczyste, możecie polać naleśniki wybranym sosem. Do wyboru macie sos beszamelowy, pomidorowy lub serowy. Każdy z nich będzie pasował do naleśników z kurczakiem i pieczarkami i do większości naleśników wytrawnych.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...