Masz dość ciężkich dań po świętach? Ten pieczony brokuł i kalafior to chrupiący hit

Dodano:
Pieczone brokuł i kalafior Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Lubię sięgać po pyszne warzywa, szczególnie po okresie świątecznym, kiedy na stole gości sporo mięs. Pieczone brokuł i kalafior to smaczna przegryzka oraz dodatek do różnych dań. Przepis nie wymaga blanszowania warzyw.

Brokuł i kalafior to warzywa z rodziny kapustowatych, które słyną z wysokich wartości odżywczych. Stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów oraz związków, których działanie pomaga chronić organizm przed rozwojem nowotworów, chorób serca i układu krążenia oraz innych schorzeń. Przygotowane w piekarniku z aromatycznymi dodatkami, cudownie smakują i przyjemnie chrupią.

Jak zrobić pieczony brokuł i kalafior?

Przygotowanie zdrowej przekąski oraz smacznego dodatku do dań obiadowych (i nie tylko) zajmuje zaledwie krótką chwilę. Przekąska robi się niemal sama, bo po ułożeniu warzyw z dodatkami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wystarczy cierpliwie czekać, aż różyczki brokułu i kalafiora się upieką. Stopień upieczenia warzyw to kwestia gustu. Moja rodzina lubi brokuły i kalafiory, które stawiają lekki opór podczas gryzienia, więc piekę przekąskę 10-15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków warzyw). Jeżeli chcesz, żeby różyczki brokułu i kalafiora były miękkie, to wydłuż czas pieczenia o kilka minut.

Sam brokuł i kalafior to jednak za mało, żeby w pełni zadowolić kubki smakowe. Wyrazisty smak, aromat oraz chrupkość nadają warzywom oliwa z oliwek, zioła i przyprawy, a także bułka tarta, którą posypuję kawałki brokuła i kalafiora przed pieczeniem.

Wskazówka: razem z brokułem i kalafiorem możesz również upiec brukselkę oraz pokrojone w słupki, obgotowane i osuszone ziemniaki bądź bataty.

Przepis: Pieczony brokuł i kalafior

Pyszna przekąska solo oraz genialny dodatek do wielu dań.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
151 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni brokuł
  • 1 średni kalafior

Dodatkowo:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/5 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie brokuła i kalafioraBrokuł i kalafior podziel na małe różyczki, a następnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Resztę warzyw możesz również upiec lub wykorzystać do np. do zupy. Wskazówka: jeżeli chcesz zyskać pewność, że brokuł i kalafior będą dokładnie umyte, to przełóż warzywa do miski z wodą z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżeczka sody oczyszczonej na 1 litr zimnej wody), pozostaw na 5 minut, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
  2. Przygotowanie dodatkówCzosnek obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem, tymiankiem i oregano.
  3. Przygotowanie do pieczeniaObtocz różyczki brokułu i kalafiora w oliwie z przyprawami i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, a następnie oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz bułką tartą.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez 10-15 minut lub do preferowanego stopnia miękkości warzyw.

Pieczonego brokuła i kalafiora podaję od razu po przygotowaniu jako przekąskę i dodatek do dań z mięsem, rybą oraz jajkami. Chrupiąca przekąska świetnie komponuje się z aromatycznymi sosami np. sosem czosnkowym, ziołowym, serowym i ketchupem.

Jak zmienić smak pieczonych warzyw?

Przepis podstawowy możesz modyfikować na różne sposoby, dodając inne przyprawy i zioła, a także, zastępując tradycyjną bułkę tartą np. zmielonymi płatkami owsianymi, pokruszonymi płatkami migdałów, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, posiekanymi orzechami, japońską panierką panko, siemieniem lnianym, posiekanymi nasionami słonecznika i pestkami dyni.

Bez problemu zmienisz również smak zwykłej bułki tartej, dodając do niej m.in.:

  • płatki chili,
  • rozmaryn, bazylię, majeranek,
  • starty na tarce ser np. parmezan lub cheddar,
  • suszone pomidory w płatkach,
  • ulubione mieszanki przypraw np. przyprawę do gyrosa.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...