Masz dość ciężkich dań po świętach? Ten pieczony brokuł i kalafior to chrupiący hit
Brokuł i kalafior to warzywa z rodziny kapustowatych, które słyną z wysokich wartości odżywczych. Stanowią cenne źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów oraz związków, których działanie pomaga chronić organizm przed rozwojem nowotworów, chorób serca i układu krążenia oraz innych schorzeń. Przygotowane w piekarniku z aromatycznymi dodatkami, cudownie smakują i przyjemnie chrupią.
Jak zrobić pieczony brokuł i kalafior?
Przygotowanie zdrowej przekąski oraz smacznego dodatku do dań obiadowych (i nie tylko) zajmuje zaledwie krótką chwilę. Przekąska robi się niemal sama, bo po ułożeniu warzyw z dodatkami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wystarczy cierpliwie czekać, aż różyczki brokułu i kalafiora się upieką. Stopień upieczenia warzyw to kwestia gustu. Moja rodzina lubi brokuły i kalafiory, które stawiają lekki opór podczas gryzienia, więc piekę przekąskę 10-15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków warzyw). Jeżeli chcesz, żeby różyczki brokułu i kalafiora były miękkie, to wydłuż czas pieczenia o kilka minut.
Sam brokuł i kalafior to jednak za mało, żeby w pełni zadowolić kubki smakowe. Wyrazisty smak, aromat oraz chrupkość nadają warzywom oliwa z oliwek, zioła i przyprawy, a także bułka tarta, którą posypuję kawałki brokuła i kalafiora przed pieczeniem.
Wskazówka: razem z brokułem i kalafiorem możesz również upiec brukselkę oraz pokrojone w słupki, obgotowane i osuszone ziemniaki bądź bataty.
Przepis: Pieczony brokuł i kalafior
Pyszna przekąska solo oraz genialny dodatek do wielu dań.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 151 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni brokuł
- 1 średni kalafior
Dodatkowo:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/5 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie brokuła i kalafioraBrokuł i kalafior podziel na małe różyczki, a następnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Resztę warzyw możesz również upiec lub wykorzystać do np. do zupy. Wskazówka: jeżeli chcesz zyskać pewność, że brokuł i kalafior będą dokładnie umyte, to przełóż warzywa do miski z wodą z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżeczka sody oczyszczonej na 1 litr zimnej wody), pozostaw na 5 minut, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
- Przygotowanie dodatkówCzosnek obierz i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem, tymiankiem i oregano.
- Przygotowanie do pieczeniaObtocz różyczki brokułu i kalafiora w oliwie z przyprawami i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, a następnie oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz bułką tartą.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez 10-15 minut lub do preferowanego stopnia miękkości warzyw.
Pieczonego brokuła i kalafiora podaję od razu po przygotowaniu jako przekąskę i dodatek do dań z mięsem, rybą oraz jajkami. Chrupiąca przekąska świetnie komponuje się z aromatycznymi sosami np. sosem czosnkowym, ziołowym, serowym i ketchupem.
Jak zmienić smak pieczonych warzyw?
Przepis podstawowy możesz modyfikować na różne sposoby, dodając inne przyprawy i zioła, a także, zastępując tradycyjną bułkę tartą np. zmielonymi płatkami owsianymi, pokruszonymi płatkami migdałów, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, posiekanymi orzechami, japońską panierką panko, siemieniem lnianym, posiekanymi nasionami słonecznika i pestkami dyni.
Bez problemu zmienisz również smak zwykłej bułki tartej, dodając do niej m.in.:
- płatki chili,
- rozmaryn, bazylię, majeranek,
- starty na tarce ser np. parmezan lub cheddar,
- suszone pomidory w płatkach,
- ulubione mieszanki przypraw np. przyprawę do gyrosa.