Zalej mięso tym sosem i zapiecz pod serową pierzynką. Tym obiadem zawsze zrobię furorę

Dodano:
Zapiekane pulpety Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Gdy nie mam czasu, a chcę zachwycić rodzinę domowym obiadem, sięgam po ten przepis. Soczyste pulpety zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym, ukryte pod roztopioną serową pierzynką, robią furorę za każdym razem.

Z kilku prostych składników robię obłędne danie. Pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem smakują każdemu i mogą być podawane z różnymi dodatkami. Sprawdź przepis na rodzinny obiad, który zrobisz w 45 minut.

Jakie mięso jest najlepsze na pulpety?

Pulpety, nazywane również klopsikami, to danie, które bez problemu dopasujesz pod względem rodzaju mięsa do indywidualnych preferencji i stosowanej diety. Pyszne kulki mięsne zrobisz zarówno z wieprzowiny (szynka, karkówka, łopatka), jak i drobiu (udziec z kurczaka, udziec z indyka, pierś z kurczaka lub indyka) oraz wołowiny (udziec, antrykot, łopatka). Doskonale na pulpety nadaje się również mięso mielone mieszane.

Jak zrobić pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem?

Aromatyczne kulki mięsne w sosie pomidorowym przygotowuję z mielonej szynki i łopatki wieprzowej w proporcji 1:1. Smak mięsa wzbogacam m.in. ostrą musztardą, ketchupem i odrobiną imbiru, który świetnie podkreśla naturalny aromat mięsa. Zanim wstawię danie do piekarnika, lekko obsmażam pulpety na klarowanym maśle. Sos przygotowuję z passaty pomidorowej, którą doprawiam m.in. czosnkiem i bazylią. Do passaty dodaję również 3 łyżki startej na tarce o małych oczkach mozzarelli, która sprawia, że staje się gęsty i kremowy.

Pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem nie wymagają długiej obróbki termicznej. Obsmażone mięso jest gotowe po około 30 minutach pieczenia (czas pieczenia zależy od wielkości pulpetów oraz rodzaju mięsa, z którego są przygotowywane).

Przepis: Pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem

Mięsne kulki w aromatycznym sosie i z ciągnącym się serem to feeria zmaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
591 w każdej porcji

Składniki

Na pulpety:

  • 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 duże jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2/3 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżki startej mozzarelli
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowani pulpetówUmieść mięso mielone w dużej misce. Dodaj jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, starty korzeń imbiru, oregano, paprykę, ketchup i musztardę. Wyrób masę mięsną i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z masy mięsnej uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  2. SmażenieRozgrzej klarowane masło i obsmaż pulpety z każdej strony.
  3. Przygotowanie sosu pomidorowegoDodaj do passaty przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, startą mozzarellę, sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku i wymieszaj.
  4. ZapiekanieUłóż pulpety w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalej je sosem pomidorowym i posyp startym na tarce serem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut.

Jak podawać pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem?

Pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem podaję na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie świeżą bazylią lub oregano). Doskonale komponują się z ryżem, purée ziemniaczanym, ziemniakami z wody, pieczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną oraz chrupiącą bagietką i innym pieczywem.

Do pulpetów z sosem pomidorowym i serem podaję również surówki i sałatki np. sałatkę z pomidorków koktajlowych, surówkę z pora, surówkę z marchewki i sałatkę z czerwonej cebuli.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...