Kroję rzodkiewki i w kilka chwil mam genialną surówkę do obiadu. Sekret to zdrowe dodatki

Dodano:
Surówka z rzodkiewki Źródło: Shutterstock / hadasit
Ta szybka surówka z rzodkiewki często gości u mnie na stole. Jest pyszna i bardzo łatwa do przygotowania.

Soczyste i chrupiące rzodkiewki to jedno z moich ulubionych warzyw i chętnie wykorzystuję je jako dodatek do obiadu. Są wyraziste w smaku, ładnie wyglądają na talerzu i pasują praktycznie do każdego obiadu. Lubię do warzyw dodawać zdrowe dressingi i tak jest w tym przypadku, bo rzodkiewki doprawiam dobrą oliwą z oliwek, gęstym jogurtem i odrobiną soku z cytryny.

Jak zrobić surówkę z rzodkiewki?

To surówka do obiadu najprostsza z możliwych, bo wystarczy jedynie pokroić rzodkiewki i wymieszać z resztą składników, czyli wspomnianymi już oliwą, jogurtem i sokiem z cytryny. Oczywiście do tego jeszcze dorzucam sól i pieprz.

Rzodkiewki można pokroić w plasterki, ale przyznam, że jeśli się śpieszę, nie przejmuję się tym, aby były idealnie pokrojone i wówczas najczęściej kroję je w ćwiartki bądź ósemki.

Rada: do takiej surówki śmiało można też dorzucić ulubioną zieleninę. Pasuje tu zarówno drobno posiekany koperek, jak i pietruszka, szczypiorek, czy rzeżucha albo dowolne kiełki.

Przepis: Surówka z rzodkiewki

Prosta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
93 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie rzodkiewekRzodkiewki pokrój, skrop sokiem z cytryny, oliwą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  2. Robienie surówkiDo rzodkiewek dodaj jogurt i dobrze całość wymieszaj.

Do czego pasuje surówka z rzodkiewki?

Ta surówka moim zdaniem pasuje do każdego obiadu. Ja lubię ją podawać z ziemniakami i kotletami mielonymi (także kotlecikami warzywnymi lub jajecznymi), dobrze smakuje zaserwowana z pieczonym kurczakiem czy panierowanymi kotletami schabowymi lub filetami z kurczaka.

To surówka, którą ja jem także z daniami z makaronem i kaszą. Ostatnio jedliśmy ją z kaszą gryczaną i sosem z suszonych grzybów leśnych. Taka surówka jest też dobra do dań z ryżem (np. kurczaka smażonego z ryżem). Przepis warto zapamiętać, bo świeża i chrupiąca surówka z rzodkiewki sprawdzi się też jako pyszny dodatek do dań z grilla.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...