Soczyste mielone robię inaczej niż wszyscy. Musisz spróbować tych kotletów z piekarnika
Moje mielone, które piekę z cebulą i czosnkiem to zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja klasycznych kotletów. Mięso wychodzi soczyste i rozpływa się w ustach. Moja rodzina przepada za tym daniem, który zawsze znika ze stołu w kilka minut.
Jak zrobić soczyste mielone z piekarnika zupełnie inne niż klasyczne?
Przygotowanie sycącego i aromatycznego dania jest bardzo proste. Wystarczy zrobić masę mięsną zgodnie z poniższym przepisem lub wedle własnej receptury, uformować kotlety, ułożyć je na blasze do pieczenia i dodać aromatyczne warzywa. Resztę pracy wykona piekarnik, więc można bez stresu zająć się innymi obowiązkami lub w spokoju cieszyć się chwilą relaksu.
Mięso na kotlety doprawiam w nietypowy sposób. Dodaję do niego odrobinę mielonego ziela angielskiego i mielonego liścia laurowego. Liście laurowe dokładam również na blachę, bo doskonale podkreślają smak cebuli i czosnku. Dla kontrastu wybieram cebulę czerwoną, ale dobrze sprawdzi się również cebula biała i cebula żółta. Jeżeli nie przepadasz za intensywnym aromatem cebuli, to polecam użyć bardzo delikatnej w smaku cebuli sałatkowej. Dla wzmocnienia aromatu dania możesz dodać do masy mięsnej drobno posiekane liście czosnku niedźwiedziego lub czosnek niedźwiedzi suszony.
Przepis: Mielone pieczone z cebulą i czosnkiem
Genialne kotlety z piekarnika. Mało pracy, a wiele smaku i soczystości.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 45 min.
 - Liczba porcji
 - 6
 - Liczba kalorii
 - 438 w każdej porcji
 
Składniki
Na masę mięsną:
- 800 g zmielonej szynki wieprzowej
 - 1 czerstwa kajzerka
 - 1 duże jajko
 - 1 mała cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
 - 1/3 łyżeczki mielonych liści laurowych
 - sól i pieprz
 
Dodatkowo:
- 1 duża cebula czerwona
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 liść laurowy
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko oraz dodaj namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, paprykę oraz mielone ziele angielskie i liście laurowe. Wyrób masę mięsną dłonią i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
 - Formowanie kotletówNatłuszczonymi oliwą z oliwek dłońmi uformuj podłużne lub okrągłe kotlety i ułóż je na blasze do pieczenia.
 - Przygotowanie dodatkówCzerwoną cebulę i czosnek obierz. Pokrój cebulę w grube piórka lub ósemki i razem z czosnkiem ułóż pomiędzy kotletami. Dodaj też liść laurowy. Skrop dodatki pozostałą oliwą z oliwek.
 - PieczeniePiecz mielone z czosnkiem i cebulą w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut lub do miękkości mięsa. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę i przemieszaj dodatki.
 
Porada: zamiast mielonej szynki możesz użyć umiarkowanie tłustej łopatki, a także mięsa mielonego mieszanego np. wieprzowo-drobiowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety w dietetycznej wersji przygotujesz z mielonego drobiu (polecam użyć udźca z kurczaka lub indyka).
Jak podawać mielone pieczone z czosnkiem i cebulą?
Mielone pieczone z czosnkiem i cebulą doskonale smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną, a także serwuję na chrupiących grzankach, które wcześniej smaruję upieczonym czosnkiem. Do mięsa podaję również sałatki i surówki np. z kapusty pekińskiej, marchewki oraz pora.
Wskazówka: pieczony czosnek możesz również wykorzystać do przygotowania aromatycznego masła oraz sosu czosnkowego.