Na to warzywo czekałam cały rok. Wreszcie mogę zrobić moją ulubioną, chrupiącą surówkę
Zima na szczęście już za nami, więc lada chwila będziemy mogli cieszyć się świeżymi warzywami i owocami. Niektóre z eksportu lub szklarni już pojawiły się w naszych sklepach. Wśród nich jest moja ulubiona młoda kapusta. Uwielbiam przygotowaną z niej surówkę, bo jest soczysta i chrupiąca. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Co dodać do surówki z młodej kapusty?
By przygotować surówkę z młodej kapusty, nie trzeba wielu dodatków. Można ją połączyć z marchewką, cebulą, natką pietruszki czy koperkiem. Ja sięgam jednak po orzeźwiające i pełne smaku składniki. Są to świeży ogórek i papryczka chili. Podnoszą smak surówki i sprawiają, że wygląda nadzwyczaj apetycznie.
Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z młodej kapusty?
Surówka z młodej kapusty jest chrupiąca i nadzwyczaj smaczna. A moja jest też orzeźwiająca dzięki dodatkowi świeżego ogórka i lekko pikantna za sprawą papryczki chili. Kapustę szatkuję niezbyt grubo, ogórek kroję w cienkie plasterki, a papryczkę w talarki lub drobną kostkę. Całość posypuję czarnuszką, która dodaje surówce charakteru i apetycznego wyglądu.
Przepis: Surówka z młodej kapusty
Orzeźwiająca surówka z młodej kapusty, ogórka i papryczki chili
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1/2 ogórka sałatkowego
- kawałek papryczki chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść, opłucz, osusz, niezbyt grubo poszatkuj. Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę umyj, oczyść z nasion, pokój w cieniutkie krążki lub w drobną kostkę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w misce, wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, polej oliwą, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Surówkę posyp nasionami czarnuszki.
Jaki sos dodać do surówki z młodej kapusty?
Do surówki z młodej kapusty można dodać różne sosy. Ja najbardziej lubię lekki na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Można go jednak zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem czy majonezem. Majonezu nie dodaję w czystej postaci, a po wymieszaniu z jogurtem naturalnym. Dzięki temu sos jest mniej kaloryczny, ale pełen smaku.