Nacinam filet kurczaka i napełniam prostym farszem. Lepszego obiadu nie zamówisz w restauracji
Jak przygotować pierś kurczaka, by smakowała nadzwyczajnie? Proponuję zamienić ją w kieszonki wypełnione pysznym farszem. To danie nie jest pracochłonne, a wygląda i smakuje rewelacyjnie. Tu po prostu liczy się pomysł. Po nacięciu i nadzianiu mięsa powstaje danie, jakiego nie powstydziłby się nawet szef kuchni.
Czym nadziać drobiowe kieszonki?
Drobiowe kieszonki to proste danie, którego smak zależy od farszu. A farszem mogą być różne składniki. Świetnie sprawdzą się np. podduszone pieczarki, cukinia z papryką, krążki pora czy szpinak. Warto dorzucić do nich starty ser, który spoi składniki i sprawi, że mięso będzie nadzwyczaj soczyste.
Jak zrobić kieszonki z piersi kurczaka i szpinaku?
Kieszonki z piersi kurczaka i szpinaku robi się prosto i szybko. Liście szpinaku świeżego lub rozmrożonego wystarczy poddusić z czosnkiem. Po przestygnięciu napełnić nimi nacięte piersi z kurczaka i dodać trochę startego sera. Po zrumienieniu na patelni potrawa powinna trafić do piekarnika na nie więcej niż pół godziny. Dzięki temu zmięknie, ale nie straci soczystości.
Przepis: Drobiowe kieszonki ze szpinakiem
Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i żółtym serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 2 łyżeczki masła
- 100 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kieszonekPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą natnij z jednej strony z boku, by powstała dość głęboka kieszonka. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, oprósz solą i pieprzem.
- Przygotowanie szpinakuLiście szpinaku opłucz, osusz. Chwilę przesmaż na patelni z masłem, aż stracą elastyczność. Dodaj posiekane ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu, podgrzewaj 2 minuty, wystudź.
- Wykańczanie kieszonekSzpinak osącz z nadmiaru płynu, napełnij nim kieszonki. Do każdej włóż też trochę startego sera, brzegi kieszonek możesz spiąć wykałaczkami. Otrzymane kieszonki zrumień na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie, piecz kieszonki ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać kieszonki z piersi kurczaka?
Kieszonki z piersi kurczaka to delikatne i eleganckie danie. Można je podać z gotowanymi ziemniakami, z ziemniaczanym purée lub z pieczonymi ziemniakami. Dobrze też sprawdzi się tu ugotowany na sypko ryż lub kuskus. Idealnym dodatkiem do dania będą łagodne w smaku surówki, np. surówka z kapusty pekińskiej czy surówka z marchewki.