Nacinam filet kurczaka i napełniam prostym farszem. Lepszego obiadu nie zamówisz w restauracji

Dodano:
Drobiowe kieszonki ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / AntAlexStudio
Filet z piersi kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Do tych najbardziej eleganckich należą roladki i kieszonki. Dziś zapraszam was na te drugie. Wystarczy je napełnić prostym farszem i zapiec, a powstanie wyjątkowe danie obiadowe.

Jak przygotować pierś kurczaka, by smakowała nadzwyczajnie? Proponuję zamienić ją w kieszonki wypełnione pysznym farszem. To danie nie jest pracochłonne, a wygląda i smakuje rewelacyjnie. Tu po prostu liczy się pomysł. Po nacięciu i nadzianiu mięsa powstaje danie, jakiego nie powstydziłby się nawet szef kuchni.

Czym nadziać drobiowe kieszonki?

Drobiowe kieszonki to proste danie, którego smak zależy od farszu. A farszem mogą być różne składniki. Świetnie sprawdzą się np. podduszone pieczarki, cukinia z papryką, krążki pora czy szpinak. Warto dorzucić do nich starty ser, który spoi składniki i sprawi, że mięso będzie nadzwyczaj soczyste.

Jak zrobić kieszonki z piersi kurczaka i szpinaku?

Kieszonki z piersi kurczaka i szpinaku robi się prosto i szybko. Liście szpinaku świeżego lub rozmrożonego wystarczy poddusić z czosnkiem. Po przestygnięciu napełnić nimi nacięte piersi z kurczaka i dodać trochę startego sera. Po zrumienieniu na patelni potrawa powinna trafić do piekarnika na nie więcej niż pół godziny. Dzięki temu zmięknie, ale nie straci soczystości.

Przepis: Drobiowe kieszonki ze szpinakiem

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i żółtym serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kieszonekPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą natnij z jednej strony z boku, by powstała dość głęboka kieszonka. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie szpinakuLiście szpinaku opłucz, osusz. Chwilę przesmaż na patelni z masłem, aż stracą elastyczność. Dodaj posiekane ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu, podgrzewaj 2 minuty, wystudź.
  3. Wykańczanie kieszonekSzpinak osącz z nadmiaru płynu, napełnij nim kieszonki. Do każdej włóż też trochę startego sera, brzegi kieszonek możesz spiąć wykałaczkami. Otrzymane kieszonki zrumień na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie, piecz kieszonki ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać kieszonki z piersi kurczaka?

Kieszonki z piersi kurczaka to delikatne i eleganckie danie. Można je podać z gotowanymi ziemniakami, z ziemniaczanym purée lub z pieczonymi ziemniakami. Dobrze też sprawdzi się tu ugotowany na sypko ryż lub kuskus. Idealnym dodatkiem do dania będą łagodne w smaku surówki, np. surówka z kapusty pekińskiej czy surówka z marchewki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...