Ten aromatyczny, niezbyt słodki mazurek jest u mnie hitem. Zawsze jako pierwszy znika z patery
Mazurki to ciasta typowe dla świąt wielkanocnych. Są cienkie i zazwyczaj też bardzo słodkie i dekoracyjne. Ja jednak wolę ich mniej ozdobną wersję, która jest przyjemniejsza do jedzenia. Taką, która nie jest przytłoczona warstwą lukru, ale czuć w niej też inne, bardziej atrakcyjne smaki. Mój mazurek ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak, który doskonale przełamuje chrupiąca posypka.
Sposoby na mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy można zrobić na kilka sposobów. Jego podstawą jest kruchy spód, na który wykłada się masę pomarańczową. Może nią być gruba warstwa gotowego dżemu lub konfitury pomarańczowej. W prosty sposób da się też jednak zrobić domową masę pomarańczową. Pomarańcze wystarczy tylko obrać, pokroić na kawałki, przesmażyć z cukrem i wymieszać z galaretką.
Jak zrobić prosty mazurek pomarańczowy?
Przygotowanie tego wielkanocnego wypieku nie jest trudne, ani nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy tylko zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je i upiec. Na kruchy spód wykłada się masę pomarańczową, którą należy zastudzić. Ciasto dekoruje się podprażonymi, spłatkowanymi migdałami i odstawia na kilka godzin.
Przepis: Mazurek pomarańczowy
Kruchy mazurek z domową masą pomarańczową i posypką z migdałów
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
Na kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Na masę pomarańczową:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3-4 pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
Do dekoracji:
- 100 g spłatkowanych migdałów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj żółtko, cukier puder i szczyptę soli. Składniki przemieszaj nożem, a potem szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
- Pieczenie spoduCiasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wyłóż nim dno i boki prostokątnej formy, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie masy pomarańczowejGalaretkę rozpuść w 2/3 szklanki gorącej wody, wystudź. Pomarańcze obierz, oczyść z białych błon, pokrój w kostkę. Przełóż je do rondla, dodaj cukier, smaż na średnim ogniu, aż odparuje część wody. Masę wystudź, wymieszaj z galaretką.
- Wykańczanie mazurkaGęstniejącą masę pomarańczową wyłóż na kruchy spód, równomiernie rozprowadź. Spłatkowane migdały podpraż na suchej patelni, posyp nimi obficie mazurek. Ciasto odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, by smaki dobrze się poprzenikały.
Jak wykończyć mazurek pomarańczowy?
Jak dla mnie najlepszym wykończeniem mazurka pomarańczowego jest posypka z płatków migdałowych. Jej smak doskonale harmonizuje z pomarańczami, a chrupkość sprawia, że mazurek przyjemnie się zjada. Jeśli jednak nie macie pod ręką spłatkowanych migdałów lub za nimi nie przepadacie, możecie je zastąpić innymi produktami. Masę pomarańczową na mazurku możecie też posypać wiórkami kokosowymi lub posmarować polewą czekoladową.