Ta świąteczna, dwukolorowa babka zachwyca wyglądem i smakiem. Robię ją całe 20 minut

Dodano:
Babka dwukolorowa Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Na Wielkanoc zawsze przygotowuję babkę, a od kilku lat jest to babka dwukolorowa. Dzięki dodatkowi kakao ciasto ma ciekawszy smak i pięknie się prezentuje. Przepis na nie jest bardzo prosty, bo wystarczy zmiksować ze sobą kilka składników.

Babki to typowe wypieki wielkanocne. Można je upiec w keksówce, jednak te wypiekane w formach z kominkiem od razu wyglądają świątecznie. Zwykle w takiej formie piekłam babkę piaskową lub cytrynową. Od kilku lat jednak robię babkę dwukolorową, która wygląda przepięknie i doskonale smakuje. Robi się ją szybko i prosto i dekoruje polewą czekoladową. Jest prawdziwą ozdobą stołu.

Dwa sposoby na dwukolorową babkę

Babkę dwukolorową robi się zwykle tak, że do połowy ciasta dodaje się kakao, a druga pozostaje jasna. Można to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym płynne składniki miesza się z mąką i proszkiem do pieczenia, dzieli na połowę i jedną część miesza się z kakao. Dzięki temu masa z kakao jest nie tylko ciemniejsza, ale też bardziej gęsta, dzięki czemu zapada się w jasnym cieście, tworząc ciekawy wzór.

Drugi sposób przewiduje wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia i podzielenie jej na połowę. Do jednej dodaje się kakao, do drugiej tyle samo mąki. Obie sypkie masy warto przesiać, by napowietrzyć składniki i dobrze je ze sobą połączyć. Po ubiciu jaj z cukrem i połączeniu z olejem, połowę puszystej masy dodaje się do miski z jasnymi składnikami, a drugą do tej, która zawiera kakao. Ponieważ oba ciasta mają podobną gęstość, po upieczeniu w babce powstaje bardziej przewidywalny wzór.

Jak zrobić puszystą babkę dwukolorową?

Puszystą babkę dwukolorową przygotowuję ok. 20 minut. Tyle czasu zajmuje ubicie jajek i cukru na puszystą masę, połączenie jej z sypkimi składnikami i nałożenie do formy obu ciast. Potem pozostaje tylko poczekać, aż ciasto się upiecze, co trwa zwykle 45 minut.

Przepis: Babka dwukolorowa z polewą

Świąteczna babka dwukolorowa z polewą czekoladową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • polewa czekoladowa
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówJajka wybij do miski, zmiksuj. Dodaj cukier, miksuj na dużych obrotach, aż powstanie puszysta masa. Zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlewaj do masy olej.
  2. Łączenie składnikówMąkę, skrobię i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj do puszystej masy i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na pół, jedną wymieszaj z przesianym kakao.
  3. Nakładanie ciastaFormę z kominkiem natłuść masłem i wysp tartą bułką. Przelej do niej połowę ciemnego ciasta, potem ciasto jasne i znów ciemne.
  4. Pieczenie i dekorowanie ciastaBabkę piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po przestudzeniu wyjmij ją z formy, wystudź na kratce, posmaruj polewą.

Przepis na polewę czekoladową do babki

Upieczoną i wystudzoną babkę dwukolorową warto posmarować polewą czekoladową. Może to być gotowy produkt, który wystarczy tylko podgrzać. Szybko można też jednak przygotować domową polewę. Wystarczy umieścić w rondelku 50 g masła, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Całość podgrzewa się na niedużym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. W czasie podgrzewania masę należy mieszać, by składniki nie przypaliły się i dobrze się ze sobą połączyły.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...