Zawijam raz-dwa i kładę na świąteczny stół. Te proste roladki z szynki kuszą i smakują
Święta wielkanocne rozpoczynamy uroczystym śniadaniem. Nie może na nim zabraknąć jajek i szynki. Jajka można podać faszerowane czy z majonezem, zaś szynkę na półmisku wędlin. Jednak ja mam o wiele ciekawszy sposób, na zaserwowanie tych produktów. Robię z nich bowiem pyszne, efektowne roladki. Są tak kolorowe, że wszyscy chętnie się nimi częstują.
Czym nadziać roladki z szynki?
Roladki z szynki można wypełnić różnymi farszami. Doskonale sprawdzi się tu pasta jajeczna czy twarogowa, cząstki jajek i pokrojone warzywa. Można też sięgnąć po plasterki czy słupki sera żółtego, a także liście sałaty i zieleninę. Z tych produktów da się skomponować coś naprawdę smacznego i apetycznie wyglądającego.
Jak zrobić roladki z szynki, jajek i warzyw?
Przygotowanie roladek z szynki, jajek i warzyw jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim nawet mniej wprawiona osoba. Wystarczy kupić szynkę w plasterkach, najlepiej konserwową, bo ma regularny kształt i nie ma skórki. Trzeba też ugotować kilka jajek na twardo i pokroić ulubione warzywa. Teraz pozostaje układać cząstki jajek i kawałki warzyw na plastrach szynki i formować z nich roladki.
Przepis: Świąteczne roladki z szynki
Apetyczne roladki z szynki, gotowanych jajek i warzyw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 12 plasterków szynki konserwowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1/2 ogórka sałatkowego
- kilka rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz, każde przekrój na cztery części. Groszek wrzuć na lekko osolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty. Przelej go na sito, przelej zimną wodą, osącz. Ogórek umyj, obierz, pokrój w słupki. Rzodkiewki umyj, pokrój na cząstki lub w plasterki.
- Formowanie roladekNa każdym plasterku szynki połóż 2-3 słupki ogórka, cząstkę jajka, trochę rzodkiewki i groszku. Zwiń roladkę, obwiąż ją szczypiorkiem, by się nie rozwijała. Roladki ułóż na talerzu lub półmisku, udekoruj pozostałymi rzodkiewkami i szczypiorkiem.
Sposób na błyszczące roladki z szynki
Jeśli chcecie, by wasze roladki pięknie błyszczały i nie obsychały, powleczcie je prostym żelem. Przygotujecie go z bulionu i żelatyny. W 1/2 szklanki bulionu trzeba namoczyć łyżeczkę żelatyny, a potem całość podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Całość warto doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy płyn będzie zimny i zacznie gęstnieć, należy nim posmarować roladki. Najlepiej zrobić to przy pomocy pędzelka.